pompoen-smoothie-personal-foodcoaching

Pompoen smoothie

In Nederland is de pompoen in opkomst. Steeds vaker zie je ze liggen in de supermarkt en zie je pompoensoep, risotto’s met pompoen en hippe salades met gegrilde pompoen op de menukaart staan. Toch kunnen we nog van van de Amerikanen  leren als het op de pompoen aankomt; in Amerika wordt pompoen namelijk in allerlei hartige en zoete gerechten verwerkt. Zo kennen ze pumpkin pie & pumpkin cheesecake, pumpkin bread, pumpkin latte (koffie specialiteit), pumkpin puree en pumpkin spice (specerijenmengsel vergelijkbaar met koek- of speculaaskruiden). Meer recept-inspiratie met pompoen vind je hier.

De smaak van het geroosterde vruchtvlees is heerlijk zoet en nootachtig. Daarnaast is pompoen een hele gezonde (en relatief goedkope) groente; vol vezels, betacaroteen, koper, ijzer, kalium, fosfor, magnesium, zink, antioxidanten en de vitamines A, B1, B2, B3, B6, B11, C & E.  In dit recept is het heerlijke zoete vruchtvlees gecombineerd met warme specerijen. Echt een topper die je moet uitproberen!

Ingrediënten (voor 1 persoon):

 • 6 eetlepels pompoen-puree
 • 1 bevroren banaan
 • optioneel: 1 Medjoul dadel
 • 1 eetlepel chia zaad
 • 100-200 milliliter amandelmelk (of kokosmelk voor een extra romig eindresultaat), afhankelijk van hoe dik of dun je je smoothie wil
 • 1 theelepel kaneel
 • 1 theelepel pumpkin spice (kan vervangen worden door chai-, koek- of speculaaskruiden)
 • merg (zwarte zaadjes) van een 1/2e vanille peul of 1 theelepel vanille-extract
 • snufje zeezout
 • optioneel: 1 rauwe, super verse, biologische eidooier (zie tips) voor een extra romige smoothie en een voedingsstoffen boost
 • optioneel: je favoriete eiwitpoeder
 • optionele toppings: plakjes banaan, bijenpollen, granola, notenpasta, rozijnen, etc.

Bereiding:

 1. Doe alle ingrediënten in de blender en zet de blender op de hoogste stand totdat je een egale smoothie hebt.
 2. Serveer in je favoriete glas of kom met eventueel toppings naar wens.

Enjoy!

Tips: 

 • Pompoen purree kun je heel gemakkelijk maken. Dit doe je als volgt: verwarm de oven voor op 200 graden, snijd de pompoen doormidden, leg bakpapier op een bakplaat en leg de pompoenhelften met de binnenkant naar boven. Rooster de pompoen in ongeveer 1,5 uur gaar. Hij lijkt misschien wat aangebrand maar dat geeft niet; je kunt dit bovenste donkerbruine velletje gemakkelijk verwijderen daarna het gare, gecarameliseerde vruchtvlees er zo uitscheppen (verwijder wel eerst de draden en pitten). Je kunt de pompoen puree ook over een ijsblokjesvorm verdelen en het invriezen. Zo kun je gemakkelijk een portie gebruiken en het geeft de smoothie nog meer romigheid en een milkshake-achtige structuur. Je kunt pompoen-puree ook in pot kopen bij bijvoorbeeld EkoPlaza. 
 • Gebruik je een eidooier? Kies dan voor een zo vers mogelijk biologisch ei en was hem eventueel af met kokend water. Niet geschikt voor zwangeren, jonge kinderen of andere risico groepen.

 

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching

3 gedachtes over “Pompoen smoothie

 1. Pingback: 10 x Recepten met pompoen |

 2. Pingback: De lekkerste Sint recepten |

 3. Pingback: De lekkerste Kerst recepten |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s