Op zoek naar een gezonder alternatief voor Sint snoepgoed? Deze raw gevulde speculaas maakte ik voor EkoPlaza en bestaat uit voedingsstofrijke dadels & noten, is vegan-proof en volledig gezoet met fruit. Het is dus vrij van geraffineerde suikers en daarnaast ook zuivel- & glutenvrij.
Gezond snoepen!
Je hebt nodig: voor ±24 stukjes
Speculaas:
- 175 gram rauwe bruine amandelen
- 175 gram rauwe pecannoten
- 1 zakje speculaaskruiden (± 25 gram)
- 14 Medjoul dadels (ontpit)
- snuf zeezout
- ter garnering: geschaafde amandelen
Spijs:
- 200 gram geblancheerde amandelen; 1 nacht geweekt in water
- merg van 1 vanille stokje
- rasp van 1/2e biologische citroen + 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel extra vierge kokosolie
- 8 Medjoul dadels (ontpit)
- snuf zeezout
Bereidingswijze
- Laat allereerst de geblancheerde amandelen een nacht weken in water
- Begin met het speculaas deeg: doe hiervoor alle ingrediënten (behalve het amandelschaafsel) in een keukenmachine. Laat de machine draaien totdat je een samenhangend, plakkerig deeg krijgt. Doe het deeg in een kom en zet even in de koelkast zodat het extra stevig wordt
- Maak ondertussen de spijslaag door de afgespoelde (geweekte) blanke amandelen met de overige ingrediënten te combineren in de keukenmachine; laat dit draaien totdat er een romige spijs ontstaat. Blijft de spijs te vast? Voeg dan extra kokosolie, wat water of amandelmelk toe. Het kan zijn dat de spijslaag wat bruiner van kleur uitvalt door het gebruik van de dadels. Wil je dit voorkomen? Dan zou je ook rijststroop (5-6 eetlepels) kunnen gebruiken in plaats van dadels.
- Bekleed een brownie-vorm of een andere vierkante bakvorm met bakpapier. Verdeel het speculaasdeeg in 2 gelijke delen. Verdeel 1 deel gelijkmatig over de beklede bakvorm en druk het stevig aan. Voeg dan de spijs toe en verdeel ook dit gelijkmatig over de eerste speculaas laag.
- Doe vervolgens het laatste deel speculaas-deeg op een vel bakpapier, bedek met nog een vel papier en rol het met een deegroller tot een egale lap van ongeveer 0,5 cm dik. Leg voorzichtig de laatste speculaas laag op de spijs en werk eventuele scheurtjes weg met extra stukjes speculaasdeeg. Speculaasdeeg over? Rol er dan raw kruidnoten van!
- Bestrooi de gevulde speculaas als finishing touch met geschaafde amandelen. Laat de gevulde speculaas opstijven in de koelkast of vriezer voordat je het in stukjes snijdt. Bewaar de speculaas goed afgesloten in de koelkast (of vriezer).
Tips:
- Voor een snelle variant kun je ook amandelmeel gebruiken in plaats van geweekte, geblancheerde amandelen.
- Wil je 100% raw? Vervang dan de geblancheerde amandelen door rauwe bruine amandelen die je een nacht weekt en waar je vervolgens het velletje vanaf pelt. Je kunt het pellen ook achterwege laten; maar dan krijg je wel een ander (donkerder) eindresultaat.
Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching
Pingback: De lekkerste Sint recepten |