Deze smoothiebowl zit bomvol rijke smaken uit raw cacao poeder, tahin & karamel-achtige dadels. Door zeezout toe te voegen versterk je de chocoladesmaak. En wie houdt er nu niet van chocolade?! Tahini is pasta gemaakt van gemalen sesamzaad, net zoals je notenpasta’s van gemalen noten hebt. Sesamzaad is rijk aan calcium & B-vitaminen; allemaal noodzakelijk voor een optimaal functionerend lijf. Toppings zoals banaan, granola, cacao nibs of kokoschips maken deze smoothiebowl helemaal af. Naast het feit dat toppings vooral erg lekker zijn, word je er ook door gedwongen om je smoothie te kauwen (en wordt het goed gemengd met speeksel); en dat heeft weer een gunstig effect op de spijsvertering.
Gezond genieten!
Je hebt nodig (voor 2 porties):
- 200 ml plantaardige melk; bijvoorbeeld amandelmelk of kokosmelk
- 3 flinke (bevroren) rijpe banaan
- 2 eetlepels (witte) tahini (of notenpasta)
- 4 eetlepels raw cacao poeder
- 2 zachte Medjoul dadels, ontpit
- 2 theelepels chiazaad
- 2 theelepels vanille-extract (of 1 theelepel vanillepoeder)
- flinke snuf zee-, himalaya-, of maldon-zout
- 2 handjes ijsblokjes
- optioneel/extra gezonde toevoegingen: 2 theelepels maca poeder
- optioneel: 1/2e theelepel xanthaangom (voor extra dikke, romige smoothie)
- toppings: plakjes banaan, kokoschips, granola, kokosyoghurt, notenpasta, gehakte pure of rauwe chocolade etc.
Zo maak je het:
- Pel de bananen, snijd ze in plakjes, doe de plakjes in een (vriesbestendig) afsluitbaar bakje en zet deze, minimaal 1 nacht, in de vriezer. Door bevroren bananen te gebruiken krijg je namelijk een milkshake-achtig, extra romig eindresultaat.
- Schenk de plantaardige melk in de blender en voeg de overige ingrediënten toe. Laat de blender draaien totdat er een egale, romige smoothie ontstaat. Wellicht moet je af en toe de ingrediënten naar beneden drukken (vergeet niet de blender dan uit te zetten). Je kunt deze smoothie overigens ook maken met een staafmixer.
- Verdeel de smoothie over 2 kommen en bestrooi met toppings naar wens.
Tips:
- Houd je van een nog dikkere smoothie? Gebruik dan xanthaangom of vervang 1 banaan door 1/2e tot 1 avocado.
- Wil je er een volwaardige maaltijd van maken? Voeg dan 2 scheppen plantaardig proteïne poeder toe aan stap 2.
- Groente toevoegen? Voeg dan een een paar handen spinazie of een kleine courgette (gewassen en in stukjes gesneden) toe aan stap 2. En don’t worry; proeft hier niets van! Het beïnvloed wel de kleur; deze gaat van chocoladebruin naar moerasbruin door groente toe te voegen 😉
Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink
Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink
Pingback: Chunky granola met vanille |
Pingback: Cashew kokos vanille pasta |
Pingback: Roy’s gehaktballen met puree |
Pingback: 10x zomerse smoothies |