Spelt met geroosterde pompoen, paddenstoelen & kruidenolie

Proef het beste van de herfst met dit gerecht dat ik maakte & fotografeerde voor EkoPlaza! Spelt is een nootachtig smakend volkoren graan dat rijk is aan vezels, B-vitaminen, mangaan, fosfor, koper & magnesium. In tegenstelling tot wat soms wordt gedacht is het niet glutenvrij en daarmee niet geschikt voor mensen met coeliakie of een gluten-intolerantie. Echter, wanneer je een intolerantie voor tarwe hebt reageer je vaak wel goed op spelt door de andere (beter verteerbare) eiwitstructuur. Hier lees je meer over gluten & intoleranties.

Spelt zorgt in dit gerecht voor een lekkere bite. Paddenstoelen en pompoenen zijn nu volop verkrijgbaar; door ze in de oven te roosteren komen hun rijke smaken éxtra goed naar voren.

Enjoy!

IMG_9620

 

Je hebt nodig (voor 4 personen): 

  • 200 gram spelt (of gerst); gebruik quinoa, gierst, bruine rijst, amarant of boekweit voor een glutenvrije versie
  • 1 pompoen (± 800 gram)
  • 250 gram gemengde paddenstoelen
  • 100 gram feta, verkruimeld
  • 40 gram walnoten, in kleine stukjes gehakt

Kruidenolie:

  • 4 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 1 bosje peterselie, de blaadjes fijngehakt
  • sap van een 1/2e citroen + extra voor serveren
  • 1/2e rode peper, zaadjes & zaadlijsten verwijdert en fijngehakt
  • 1/2e teen knoflook, fijngehakt
  • zeezout & zwarte peper

Let op: laat de spelt eerst een nacht weken 

 

Zo maak je het:

  1. Laat de spelt een nacht weken in water (zie verpakking)
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden, was de pompoen en snijd hem in parten (de schil kun je laten zitten)
  3. Leg de pompoenparten op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met een klein beetje milde olijfolie, zeezout en peper; zorg dat het goed verdeeld is
  4. Maak de paddenstoelen schoon, scheur of snijd ze in stukken en doe ze in een kom. Voeg een klein beetje milde olijfolie, zeezout en peper toe aan de paddenstoelen, hussel en laat even staan
  5. Bak de pompoen in 30 minuten goudbruin en gaar en voeg op de helft van de baktijd de paddenstoelen toe aan de bakplaat en bak ze de resterende 15 minuten mee
  6. Kook ondertussen de afgespoelde spelt in vers water in ongeveer 20 minuten gaar (het mag een beetje bite houden)
  7. Maak de kruidenolie door de olijfolie, citroensap, peterselie, rode peper, knoflook, zeezout & peper met elkaar te mengen (proef en pas de smaak naar wens aan)
  8. Serveer de spelt met de geroosterde pompoen, paddenstoelen, feta, kruidenolie, walnoten en eventueel extra zeezout, zwarte peper en citroensap naar smaak

 

©Personal Foodcoaching – 2015

IMG_9531

 

IMG_9561

 

IMG_9643

 

IMG_9674

 

IMG_9708

 

IMG_9724

 

Advertenties

6 gedachtes over “Spelt met geroosterde pompoen, paddenstoelen & kruidenolie

  1. Pingback: 10 x Recepten met pompoen |

  2. Cathelijne

    Looks so amazing! Prachtig Marianne! Autumn warming recipe! Zou je hierbij de spelt ook eventueel kunnen vervangen voor quinoa, amaranth of gierst voor 100% glutenvrije versie? Autumn warming recipe!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s