Proef het beste van de herfst met dit gerecht dat ik maakte & fotografeerde voor EkoPlaza! Spelt is een nootachtig smakend volkoren graan dat rijk is aan vezels, B-vitaminen, mangaan, fosfor, koper & magnesium. In tegenstelling tot wat soms wordt gedacht is het niet glutenvrij en daarmee niet geschikt voor mensen met coeliakie of een gluten-intolerantie. Echter, wanneer je een intolerantie voor tarwe hebt reageer je vaak wel goed op spelt door de andere (beter verteerbare) eiwitstructuur. Hier lees je meer over gluten & intoleranties.
Spelt zorgt in dit gerecht voor een lekkere bite. Paddenstoelen en pompoenen zijn nu volop verkrijgbaar; door ze in de oven te roosteren komen hun rijke smaken éxtra goed naar voren.
Enjoy!
Je hebt nodig (voor 4 personen):
- 200 gram spelt (of gerst); gebruik quinoa, gierst, bruine rijst, amarant of boekweit voor een glutenvrije versie
- 1 pompoen (± 800 gram)
- 250 gram gemengde paddenstoelen
- 100 gram feta, verkruimeld
- 40 gram walnoten, in kleine stukjes gehakt
Kruidenolie:
- 4 eetlepels extra vierge olijfolie
- 1 bosje peterselie, de blaadjes fijngehakt
- sap van een 1/2e citroen + extra voor serveren
- 1/2e rode peper, zaadjes & zaadlijsten verwijdert en fijngehakt
- 1/2e teen knoflook, fijngehakt
- zeezout & zwarte peper
Let op: laat de spelt eerst een nacht weken
Zo maak je het:
- Laat de spelt een nacht weken in water (zie verpakking)
- Verwarm de oven voor op 200 graden, was de pompoen en snijd hem in parten (de schil kun je laten zitten)
- Leg de pompoenparten op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met een klein beetje milde olijfolie, zeezout en peper; zorg dat het goed verdeeld is
- Maak de paddenstoelen schoon, scheur of snijd ze in stukken en doe ze in een kom. Voeg een klein beetje milde olijfolie, zeezout en peper toe aan de paddenstoelen, hussel en laat even staan
- Bak de pompoen in 30 minuten goudbruin en gaar en voeg op de helft van de baktijd de paddenstoelen toe aan de bakplaat en bak ze de resterende 15 minuten mee
- Kook ondertussen de afgespoelde spelt in vers water in ongeveer 20 minuten gaar (het mag een beetje bite houden)
- Maak de kruidenolie door de olijfolie, citroensap, peterselie, rode peper, knoflook, zeezout & peper met elkaar te mengen (proef en pas de smaak naar wens aan)
- Serveer de spelt met de geroosterde pompoen, paddenstoelen, feta, kruidenolie, walnoten en eventueel extra zeezout, zwarte peper en citroensap naar smaak
©Personal Foodcoaching – 2015
Pingback: 10 x Recepten met pompoen |
Pingback: Goedkope Lunch- en Diner recepten voor je Buitenlandse Stage