Deze kruidige crumble bevat het beste wat het najaar je te bieden heeft! Ik maak ‘m de laatste tijd bijna ieder weekend. Niets heerlijker dan de geur van deze crumble die uit de oven komt op een lazy sunday.
Heb je crumble over? De dag erna smaakt ‘ie opgwarmd in de oven misschien nog wel lekkerder! Maak dus gerust een dubbele portie.
Ga je deze crumble maken? Vergeet dan niet je creatie op Instagram te delen en tag @personalfoodcoaching erin of gebruik #personalfoodcoaching. Uiteraard mag je ook foto’s delen op de Facebookpagina van Personal Foodcoaching. Ik vind het namelijk super leuk & inspirerend om te zien wat voor lekkers er wordt gemaakt! 😀
Je hebt nodig (voor 2 ontbijtporties of 4 nagerechten):
Voor de kruimellaag:
- 30 gram rauwe amandelen (of 4 eetlepels amandelmeel)
- 60 gram (eventueel glutenvrije) havervlokken
- 2 theelepels extra vierge kokosolie
- 2 theelepels ahornsiroop
- 1 theelepel kaneel
- snufje zeezout
Voor de fruitlaag:
- 2 rijpe peren
- 150 gram bramen (evt. uit diepvries) + extra ter garnering
- 1 theelepel geraspte gemberwortel
- sap en rasp van een 1/2e biologische limoen
- 1 theelepel kaneel
- 100 ml biologisch appel- of perensap (niet uit concentraat!)
Voor serveren:
- kokosyoghurt of biologische (geiten/schapen) yoghurt
- optioneel: gehakte (85%) pure chocolade voor een extra traktatie
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Snijd de peren in blokjes en doe ze samen met de bramen, geraspte gemberwortel, sap en rasp van de 1/2e limoen, kaneel en appelsap in een steelpan
- Laat het fruitmgensel ongeveer in 10 minuten op zacht vuur, eventueel met de deksel op de pan, stoven. Proef of je het zoet genoeg vindt; zo niet, voeg dan 1 theelepel ahornsiroop toe
- Maal de amandelen in een (elektrische) koffiemolen of keukenmachine tot (nog een beetje grof) meel en doe dit in een kom samen met de havervlokken, kaneel en snufje zeezout en meng het goed
- Mix de kokosolie en de ahornsiroop erdoorheen en kneed het, eventueel met je (schonen) handen tot een kruimeldeeg
- Vet een ovenschaaltje in met kokosolie, schenk er het fruitmengsel in en bedek het met het kruimeldeeg
- Zet de crumble ongeveer 30 minuten in de oven totdat de kruimellaag goudbruin en krokant is
- Serveer de crumble met (kokos)yoghurt, wat verse bramen en, voor een echte traktatie, geschaafde pure chocolade
Enjoy!
Tip: gebruik gerust andere soorten seizoensfruit in deze crumble.
©Personal Foodcoaching – 2015
Pingback: Havermout met matcha, banaan & kokos |
Pingback: 10x de lekkerste verwarmende ontbijtjes |