Havermout is, zeker in de koude wintermaanden, mijn lievelingsontbijt. Het vult langdurig, het werkt verwarmend, je kunt je uitleven met toppings en, last but not least, je kunt het uit een kom eten! What’s not to love?
Op mijn website vind je daarom verschillende ontbijtrecepten met haver in de hoofdrol. Denk aan appel-kaneel havermout, ‘bounty’ havermout, gebakken haver met appel en bessen, graanvrije ‘havermout’, een lekkere crumble of carrot cake haverontbijt.
Deze variant met matcha maak ik de laatste tijd vaak. Matcha poeder wordt gemaakt van een jonge theesoort en het is rijk aan antioxidanten en chlorofyl; supergezond dus!
Je hebt nodig (voor 1 portie):
- 6 eetlepels havervlokken (eventueel glutenvrij)
- 100 milliliter kokosmelk
- 100 milliliter water
- 1 rijpe banaan
- snufje zeezout
- 1 theelepel matcha poeder
- toppings naar wens zoals kokoschips, pistachenootjes, frambozen, notenpasta, wat gehakte pure chocolade, bramen of bessen
Bereidingswijze:
- Breng de haver met de kokosmelk en het water in een steelpan zachtjes aan de kook
- Prak ondertussen een halve banaan in een kommetje en bewaar de andere helft ter garnering
- Voeg een snufje zeezout en de geprakte banaan toe aan de pap en meng alles goed door elkaar
- Verwarm de pap zachtjes op laag vuur totdat het gaar is. Zet dan het vuur uit en roer de matcha erdoorheen. Verwarm de pap nu niet meer; dat zou veel van de nutriënten in de matcha teniet doen.
- Serveer de pap in een kom en bestrooi met toppings naar wens
Tip: voeg eventueel ook wat kaneel of vanille-extract toe aan stap 3.
Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink
Pingback: Gezonde theesoorten - Eat.Run.Love.
Pingback: 10x de lekkerste verwarmende ontbijtjes |
Pingback: Matcha poeder: waarom vallen we er massaal voor?