Havermout met appel & kaneel

Havermoutpap, ik geef toe; het klinkt niet echt heel aantrekkelijk. Veel mensen associëren het met smakeloze, eindeloos doorgekookte pap. Jammer, want havermout kan echt héérlijk zijn en het is nog ontzettend gezond ook. Havermout bevat veel vitamine B1, fosfor, magnesium en ook nog eens veel vezels. Ook zorgt het voor een langdurig voldaan gevoel (zodat je zeker geen trek krijgt tot aan de lunch) en het zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Daarnaast gaat er tijdens deze koude dagen toch niets boven een warm ontbijtje? Genoeg redenen om wekelijks of zelfs dagelijks* met havermout te ontbijten! 

Ingrediënten (1 persoon):

  • 6 eetlepels (glutenvrije*) havervlokken
  • 200 ml haver- of amandelmelk
  • 1 biologische appel, in blokjes gesneden
  • 1 eetlepel biologische rozijnen of 1 Medjoul dadel (ontpit en in stukjes)
  • 1 theelepel (Ceylon) kaneel
  • 1/2e theelepel gemberpoeder
  • 1/4e theelepel vanille poeder
  • snufje zeezout
  • 1 eetlepel (zelf gemalen) lijnzaad
  • optioneel:notenpasta, chiazaadjes, pompoenpitten, amandelen, gojibessen etc.

Bereiding:

  1. Verwarm de melk met de havervlokken, specerijen en de blokjes appel in een pannetje op middelhoog vuur en blijf roeren.
  2. Als de pap ingedikt is, zet dan het gas uit en voeg 1 eetlepel (zelf) gemalen lijnzaad toe en roer dit goed door.
  3. Serveer de pap in een kom en bestrooi het met toppings naar wens

Enjoy!

Tips: 

  • Zit je in fase 3 van het 4-wekenplan ‘Puur Gezond & Slank’? Vervang de appel dan door een groene appel en laat de rozijnen of dadel achterwege. 
  • Amandelmelk is te koop in bio winkels (zoals Ekoplaza) maar je kunt het ook gemakkelijk zelf maken.
  • Ontbijt je dagelijks met havermoutpap, vergeet dan niet te blijven variëren met ingrediënten. Variatietips: geraspte kokos, (gedroogde) abrikozen, (gedroogde) vijgen, blauwe bessen, banaan, cacao nibs, frambozen, bramen, kokosolie, speculaaskruiden, noten, hennepzaad, lijnzaad (de mogelijkheden zijn eindeloos!).
  • Maak je ontbijt nog gezonder door de havervlokken een nacht van tevoren te weken; hierdoor breek je het van nature aanwezige fytinezuur af en is het ook sneller gaar. 
  • Maal liever zelf je (hele) lijnzaad met een elektrisch koffiemolentje; de voorverpakte gebroken lijnzaad is hoogstwaarschijnlijk gaan oxideren waarbij schadelijke stoffen vrij kunnen komen.  
  • Heb je coeliakie of mijd je liever elk spoortje van gluten? Er zijn glutenvrije havervlokken te vinden bij de glutenvrije afdeling van supermarkten of bio winkels.
  • Lekker om de helft van de appel in 1 theelepel kokosolie en wat kaneel te bakken en als topping op de pap te serveren (zie foto). 

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

IMG_0365 2

IMG_5018

IMG_5012

IMG_5014
Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink
Advertenties

8 gedachtes over “Havermout met appel & kaneel

  1. Pingback: ‘Bounty’ havermout | Personal Foodcoaching

  2. Pingback: Overnight oats met yoghurt, sinaasappel & framboos |

  3. Pingback: Home made amandelmelk |

  4. Pingback: Havermout met matcha, banaan & kokos |

  5. Pingback: Chunky granola met vanille |

  6. Pingback: Cashew kokos vanille pasta |

  7. Pingback: Hyggeweek |

  8. Pingback: 10x de lekkerste verwarmende ontbijtjes |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s