Aubergine lasagne

Na het eten van de meeste traditionele lasagnes krijg je vaak een opgeblazen en oncomfortabel gevoel. Dit komt door de zware bechamelsaus, veel verschillende kaassoorten en geraffineerde koolhydraten in de vorm van witte pastavellen.

Wil je je energiek en fit voelen na je avondmaaltijd? Probeer dan eens deze heerlijke lasagne (geïnspireerd op een recept uit dit geweldige boek); vol met verse groenten, zelfgemaakte tomatensaus en verse kruiden. Het is even wat werk en vraagt wat geduld maar het eindresultaat is niet te versmaden!

Door gebruik te maken van buffel- en schapenkaas houd je het licht verteerbaar. Ook krijg je met deze maaltijd flink wat groenten naar binnen en dat is natuurlijk mooi meegenomen Maar de heerlijke smaak is nog de voornaamste reden om deze variant een keer uit te proberen! 

Ingrediënten (4 personen):

  • 4 aubergines
  • zeezout
  • extra vierge olijfolie
  • ontgeurde kokosolie (natuurwinkel)
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 3 blikken tomatenstukjes (van 400 gram)
  • vers plantje basilicum
  • 75 gram pecorino romano
  • 2 bollen buffel mozerella
  • zwarte peper
  • eventueel een groene salade voor erbij

Variatietips:

  • voeg extra groenten toe zoals bladspinazie, champignons, cherrytomaatjes, courgette etc. (tegelijk met de ui en knoflook)
  • voeg eventueel (runder)gehakt toe (tegelijk met de ui en knoflook)

Bereiding:

  • verwarm de oven voor op 190 graden
  • snijd de aubergines in plakken van ongeveer 0,5-1 cm dik en verdeel ze over 1 of 2 (afhankelijk van hoeveel plakken je hebt) bakplaten die bekleedt zijn met bakpapier (let op: de aubergine-plakken mogen elkaar niet overlappen!)
  • bestrijk de aubergine-plakken met wat ontgeurde kokosolie en bestrooi ze met wat zeezout
  • bak de aubergine-plakken in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar in de voorverwarmde oven
  • snijd ondertussen de knoflook en de ui fijn
  • bak de ui en de knoflook even in kokosolie (knoflook mag niet bruin worden, dan smaakt het bitter)
  • voeg de tomatenstukjes en gesneden basilicum toe
  • laat de saus zachtjes indikken en breng op smaak met zeezout, peper en wat olijfolie
  • rasp de pecorino en scheur de mozerella in stukjes
  • begin met een laag tomatensaus in de ovenschaal, daarop een laag aubergine-plakken en daarna een laagje van de 2 kaas-soorten, ga zo door tot je ingrediënten op zijn, maar eindig met nog een laagje kaas
  • zet de ovenschaal 20 minuten in de oven, tot er een mooi goudbruin korstje ontstaat

Enjoy!

Extra tips: 

  • Je kunt de aubergine-plakken ook grillen op een grillplaat/in een grillpan in plaats van ze te roosteren in de oven
  • De dag erna is deze lasagne nog intenser van smaak. Eet eventuele restjes dus gerust de dag erna op, het is er alleen maar lekkerder op geworden!

IMG_0003

Processed with VSCOcam with f2 preset

Advertenties

2 gedachtes over “Aubergine lasagne

  1. Petra

    Gisteren de aubergine-lasagne geprobeerd, heerlijk! En qua werk valt het best mee. Nog wel een vraag: de eerste dag zat er veel te veel vocht in de lasagne (ondanks dat we de saus al heel erg hadden laten indikken), misschien toch beter om de blikjes tomatenstukjes eerst uit te laten lekken?

    • Hee Petra, fijn te horen dat je hij zo goed gesmaakt heeft! 🙂 Dat kan alsnog komen door de aubergine; hier komt (zelfs nog een tijd na bereiding) veel vocht uit. Het enige wat je hier tegen kunt doen is de aubergine van tevoren insnijden, bestrooien met zout en een tijd lang laten staan. Dan komt er als het goed is heel veel vocht uit! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s