Carrot cake ontbijt uit de oven

Havergrutten zijn nog relatief onbekend in Nederland. Zonde, want ze zijn mega gezond & super lekker! Havergrutten zijn gesneden haverkorrels die niet worden geplet; hierdoor hebben ze een heerlijke nootachtige bite. Voor EkoPlaza bedacht ik er een recept mee; namelijk dit heerlijke carrot cake ontbijt uit de oven. Je haalt hiermee de geuren & smaken van de herfst in huis.

Een ideaal ontbijt op een ‘lazy sunday’! 

IMG_0034 2

Je hebt nodig (voor 4 porties): 

  • 200 gram havergrutten (te koop bij EkoPlaza) of havervlokken
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 flinke theelepel kaneel
  • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
  • snuf zeezout
  • 60 gram rozijnen
  • 4 wortels, geschild & geraspt
  • 450 ml plantaardige melk (zoals amandel-, kokos- of rijstemelk)
  • 2 biologische eieren
  • 2 eetlepels ahornsiroop (of honing)
  • ter garnering: toppings als ahornsiroop, extra geraspte wortel, rozijntjes, notenpasta, nootjes, pitten of geroosterde kokos

Bereidingswijze

  1. Doe de havergrutten of havervlokken in een kom, zet ze onder water en laat ze een nacht weken.
  2. Verwarm de volgende ochtend de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal (± 30 cm bij 18 cm) in met (kokos)olie.
  3. Mix in een kom de (afgespoelde & uitgelekte) havergrutten met het bakpoeder, kaneel, speculaaskruiden, snufje zeezout, geraspte wortel en rozijnen.
  4. Klop in een andere kom de eieren, ahornsiroop en de melk door elkaar, verdeel het haver-wortel mengsel gelijkmatig over de ingevette ovenschaal en giet het ei-ahorn-melk mengsel over de haver en zorg dat alles gelijkmatig onderstaat.
  5. Bak het haver ontbijt in ongeveer 40 a 50 minuten goudbruin en gaar.
  6. Serveer het haver ontbijt met toppings naar wens.

 

Tips:

  • Voor een 100% glutenvrije versie vervang je de havergrutten door glutenvrije havervlokken (let op; dit moet dan op de verpakking staan). 
  • Weinig tijd? Gebruik dan havermout; je kunt de baktijd dan halveren. 
  • Je kunt dit recept gemakkelijk halveren wanneer 4 porties teveel is. 
  • Left-overs? Dit ontbijt is, opgewarmd in de oven, de volgende dag ook erg lekker. 

 

©Personal Foodcoaching – 2015

IMG_0052 2

 

 

IMG_0076 2

 

IMG_0110 2

 

IMG_0163 2

 

IMG_0185 2

9 gedachtes over “Carrot cake ontbijt uit de oven

  1. Pingback: Raw Carrot Cheesecake |

  2. Pingback: Havermout met matcha, banaan & kokos |

  3. Pingback: 10x de lekkerste verwarmende ontbijtjes |

  4. Pingback: Waarom je elke week 30 verschillende planten zou moeten eten |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s