Havergrutten zijn nog relatief onbekend in Nederland. Zonde, want ze zijn mega gezond & super lekker! Havergrutten zijn gesneden haverkorrels die niet worden geplet; hierdoor hebben ze een heerlijke nootachtige bite. Voor EkoPlaza bedacht ik er een recept mee; namelijk dit heerlijke carrot cake ontbijt uit de oven. Je haalt hiermee de geuren & smaken van de herfst in huis.
Een ideaal ontbijt op een ‘lazy sunday’!
Je hebt nodig (voor 4 porties):
- 200 gram havergrutten (te koop bij EkoPlaza) of havervlokken
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- 1 flinke theelepel kaneel
- 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
- snuf zeezout
- 60 gram rozijnen
- 4 wortels, geschild & geraspt
- 450 ml plantaardige melk (zoals amandel-, kokos- of rijstemelk)
- 2 biologische eieren
- 2 eetlepels ahornsiroop (of honing)
- ter garnering: toppings als ahornsiroop, extra geraspte wortel, rozijntjes, notenpasta, nootjes, pitten of geroosterde kokos
Bereidingswijze
- Doe de havergrutten of havervlokken in een kom, zet ze onder water en laat ze een nacht weken.
- Verwarm de volgende ochtend de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal (± 30 cm bij 18 cm) in met (kokos)olie.
- Mix in een kom de (afgespoelde & uitgelekte) havergrutten met het bakpoeder, kaneel, speculaaskruiden, snufje zeezout, geraspte wortel en rozijnen.
- Klop in een andere kom de eieren, ahornsiroop en de melk door elkaar, verdeel het haver-wortel mengsel gelijkmatig over de ingevette ovenschaal en giet het ei-ahorn-melk mengsel over de haver en zorg dat alles gelijkmatig onderstaat.
- Bak het haver ontbijt in ongeveer 40 a 50 minuten goudbruin en gaar.
- Serveer het haver ontbijt met toppings naar wens.
Tips:
- Voor een 100% glutenvrije versie vervang je de havergrutten door glutenvrije havervlokken (let op; dit moet dan op de verpakking staan).
- Weinig tijd? Gebruik dan havermout; je kunt de baktijd dan halveren.
- Je kunt dit recept gemakkelijk halveren wanneer 4 porties teveel is.
- Left-overs? Dit ontbijt is, opgewarmd in de oven, de volgende dag ook erg lekker.
©Personal Foodcoaching – 2015
Pingback: Raw Carrot Cheesecake |
Pingback: Havermout met matcha, banaan & kokos |
Pingback: 10x de lekkerste verwarmende ontbijtjes |
Pingback: Waarom je elke week 30 verschillende planten zou moeten eten |