Vaak eten we dezelfde salades en vergeten we te variëren met de ingrediënten. Toch is dit enorm belangrijk om zo alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Hier vind je handige richtlijnen om een gebalanceerde salade samen te stellen. Maar soms is wat extra inspiratie in de vorm van een recept fijn. Maak bijvoorbeeld eens deze Mexicaanse salade met kip & avocado-cream die ik voor EkoPlaza bedacht & fotografeerde. Net weer even wat anders!
De cajun kruiden geven deze Mexicaans-geïnspireerde salade een verassende kick. Kip en zwarte bonen zorgen voor een eiwit-boost; heel belangrijk want eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam. De avocado-cream is éxtra lekker als romige dip bij knapperige tortilla chips.
Smullen!
Je hebt nodig (voor 4 porties):
- 1 limoen
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
- 1,5 eetlepel cajun kruiden
- 300 gram gerookte bio kip
- 1 rode ui
- 2 blikken zwarte bonen
- 250 gram cherrytomaatjes
- 1 potje bio mais
- 100 gram gemengde sla
- zakje naturel tortilla chips (75 gram); liefst biologisch bijvoorbeeld van Amaizin
- flinke handvol koriander
Avocado-cream:
- 1 rijpe avocado
- sap van 1/2e limoen
- 1eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel water
- zeezout & peper naar smaak
Bereidingswijze:
- Meng in een kom het sap van 1 limoen, 2 eetlepels extra vierge olijfolie en 1,2e eetlepel cajun kruiden
- Pel de rode ui, snijd in flinterdunne ringen en voeg toe aan de dressing
- Voeg de (afgespoelde en uitgelekte) zwarte bonen, mais, (gewassen) sla, in blokjes gesneden gerookte kip en gehalveerde cherrytomaatjes ook toe aan de uienringen en dressing. Hussel alles goed door elkaar en breng op smaak met zeezout en peper
- Maak de avocado-cream door de rijpe avocado, samen met de overige ingrediënten te pureren (liefst met een staafmixer of keukenmachine) tot een romige mousse; voeg naar wens extra limoensap toe
- Garneer de salade met gehakte koriander en serveer met de avocado-cream en tortillachips
Tips:
- Exra lekker met zoete aardappel partjes als bijgerecht
- In plaats van gerookte kip kun je ook gebraden kipfilet gebruiken
- Voor vega versie: kip weglaten of vervangen door bruine rijst en/of kikkererwten
©Personal Foodcoaching – 2015
2 gedachtes over “Mexicaanse salade met kip & avocado-cream”