Nu de Sint (bijna) weer in het land is krijg vaak de vraag van cliënten wat nu gezonde opties zijn tijdens deze feestelijke periode. Deze rauwe ‘kruidnootjes’ vallen zeker in die categorie! Ze zijn een variatie op mijn recept voor powerballs; ze bestaan uitsluitend uit voedzame ingrediënten en zijn daarmee een gezond alternatief voor gewone kruidnootjes. Verwacht alleen geen ‘gewone’ kruidnootjes; deze zijn zacht in plaats van knapperig 😉
De noten zorgen in dit recept voor de nodige gezonde vetzuren, een langer verzadigd gevoel en geven een lekkere crunch. De Medjoul dadels bevatten onder andere veel koper, kalium, ijzer & B-vitaminen. In dit recept zorgen ze voor binding en een heerlijke, karamel-achtige zoetheid. De speculaaskruiden maken het helemaal Sint-proof. Het is overigens ook erg leuk om deze ‘kruidnootjes’ samen met kinderen te maken!
Je hebt nodig (voor ongeveer 40 stuks):
- 85 gram rauwe pecannoten
- 85 gram (bruine) rauwe amandelen
- 7 grote, zachte Medjoul dadels
- 12 gram speculaaskruiden
- snuf zeezout
Zo maak je ze:
- Ontpit de dadels en doe ze, samen met de overige ingrediënten in een keukenmachine (met S-mes)
- Laat de keukenmachine draaien totdat je een samenhangend, goed plakkend deeg krijgt waarvan je gemakkelijk balletjes kunt vormen
- Rol allemaal, ongeveer evengrote kruidnootjes van je deeg
- Bewaar de kruidnootjes, goed afgesloten, in de koelkast
Enjoy!
Tips:
- Voeg ook eens raw cacao poeder of cacao nibs toe voor een choco variant of dip de balletjes in gesmolten raw/pure chocolade voor chocolade kruidnootjes
- Verdubbel gerust de hoeveelheden. In de koelkast of vriezer blijven de balletjes heel lang goed.
Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching
Pingback: De lekkerste Sint recepten |