Wortel in gebak? Jazeker! En deze raw carrot cheesecake (die ik maakte en fotografeerde voor Ekoplaza) is ook nog eens verslavend lekker! Wees dus gewaarschuwd 😉 Daarnaast is ‘ie vrij van gluten & zuivel.
De rauwe boekweit zorgt voor een fijne crunch, de sinaasappel en citroen voor een subtiel vleugje citrus en de specerijen voor een kruidig eindresultaat. De romige cashew-topping maakt’ m helemaal af!
Deze taart is helemaal raw en volledig gezoet met fruit. Ideaal als gezonder alternatief wanneer het heerlijk avondje is gekomen!
P.S. Kun je, net als ik, geen genoeg krijgen van carrot-cake recepten? Al eerder maakte ik een kruidige wortelcake en een carrot cake haver ontbijt uit de oven 🙂
Je hebt nodig (voor±12 puntjes):
Carrot cake laag:
- 500 gram wortels
- 14 Medjoul dadels (250 gram), ontpit
- 50 gram rozijnen
- 100 gram boekweit
- 100 gram walnoten
- 50 gram kokosrasp
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- 1 theelepel kaneel
- rasp van 1 biologische sinaasappel + 2 eetlepels sinaasappelsap
- snufje zeezout
Cashew topping:
- 200 gram rauwe cashews
- 100 gram extra vierge kokosolie
- merg uit 1 vanille stokje
- rasp + sap van een 1/2e biologische citroen
- 5 Medjoul dadels, ontpit
- snufje zeezout
- optioneel: 1 eetlepel appelciderazijn
- ter garnering: geraspte wortel, stukjes walnoot, rozijnen, geraspte sinaasappelschil
Bereidingswijze:
- Laat de rauwe cashews minimaal 6 uur (maar het liefst een nacht lang) weken in water.
- Bedek een springvorm (20 cm) met plasticfolie of bakpapier zodat je de taart er straks gemakkelijk uit kunt halen.
- Was en schil de wortels. Rasp ze met behulp van een keukenmachine of de grove kant van een vierzijdige rasp.
- Maak de cake-laag door alle ingrediënten, behalve de geraspte wortels en rozijnen, te combineren in een keukenmachine met S-mes. Laat deze draaien totdat alles goed is gemengd, grof is gemalen maar wel gemakkelijk aan elkaar plakt.
- Meng de geraspte wortel en rozijnen erdoor met een lepel. Druk de cake-laag vervolgens stevig en gelijkmatig aan in de springvorm. Zet de springvorm in de vriezer of koelkast zodat de cake-laag kan opstijven.
- Maak ondertussen de cashew-topping. Spoel de geweekte cashews af, laat ze uitlekken en doe ze met de overige ingrediënten in de keukenmachine met S-mes of in een blender. De appelciderazijn is optioneel en voeg je toe wanneer je houdt van een echte ‘cream-cheese’ smaak. Laat de keukenmachine of blender draaien totdat je een gladde, romige ‘cream-cheese’ laag hebt; wellicht moet je af en toe de randen even naar beneden schrapen zodat alles mee wordt genomen.
- Verdeel de cashew-cream gelijkmatig over de carrot-cake laag. Je kunt de taart zo eten maar het is nog lekkerder om de taart nog even terug in de vriezer of koelkast te zetten om verder op te stijven.
- Voeg voor serveren eventueel extra garnering toe zoals wat extra geraspte wortel, stukjes walnoten, rozijntjes of geraspte sinaasappelschil.
Tip: bewaar de taart, goed afgesloten, in de koelkast of vriezer.
Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching
Pingback: De lekkerste Sint recepten |
Pingback: Kruidige Wortelcake |
Pingback: Cheesecake met chocolade & frambozen |