pumpkin-chai-tea-latte-personal-foodcoaching

Pumpkin Chai Tea Latte

Het is herfst! De bladeren verkleuren en vallen in rap tempo van de bomen, het is guur en, as we speak, klettert de regen tegen de ramen. Tijd dus voor iets verwarmends én herfstigs!

Dankzij mijn lieve moeder zit ik met een paar kilo aan pompoenen (genoeg om de herfst én winter door te komen ;)); creatief met pompoen is dus het devies! Nu is dat totaal geen straf; ik vind namelijk alles met pompoen heerlijk. Het zoete vruchtvlees combineert gemakkelijk met zowel hartige smaken (zoals geitenkaas, gecarameliseerde rode ui, tijm, rozemarijn etc.) als zoete smaken (denk aan cacao, kaneel, speculaaskruiden, vanille etc.).

Deze pumpkin chai tea latte, oftewel chai-thee met (plantaardige) melk en pompoen is een echte aanrader en mijn nieuwe herfstfavoriet (op een gedeelde eerste plaats met de pompoen smoothie & de stoofpot met pompoen). 

Chai thee is een kruidige drank, perfect dus om mee op te warmen tijdens koude dagen. Kenmerkend voor chai thee is de toevoeging van onder andere kardemom, kaneel, steranijs, kruidnagel, zwarte peper, gember, venkelzaad en nootmuskaat. Ik ben zelf groot fan van het assortiment chai-theeën van het merk Yogi (te koop bij o.a. EkoPlaza). Mocht je dit recept uitproberen, laat me dan vooral weten wat je er van vindt (dit mag natuurlijk ook via Facebook of Instagram)!

Ingrediënten (voor 1 mok): 

 • 1 zakje chai-thee (je mag ook 2 zakjes gebruiken als je van een wat sterkere smaak houdt); bijvoorbeeld van Yogi
 • 150 milliliter kokend water
 • 2 eetlepels pompoen-puree* of gekookte pompoen
 • 1 Medjoul dadel, ontpit
 • 150 milliliter ongezoete amandelmelk
 • 1/2e theelepel pumpkin spice (of speculaas/koekkruiden)
 • snufje zeezout
 • optioneel: 1/4e theelepel kurkuma en een snufje zwarte peper

Bereiding:

 1. Laat het chai-theezakje 8 minuten trekken in 150 milliliter kokend water.
 2. Knijp het (afgekoelde) theezakje goed uit boven de thee zodat echt alle kruidige smaken in je thee belanden
 3. Schenk de thee nu in een blender en voeg alle overige ingrediënten toe. Zet de blender aan tot je een romig drank hebt zonder stukjes of klontjes. Wil je een extra gezond drankje? Voeg dan kurkuma en een klein snufje zwarte peper toe en blend ook dit mee.
 4. Wanneer je een high-speed blender zoals Vitamix of Blendtec gebruikt is je latte waarschijnlijk warm genoeg. Gebruik je een reguliere blender? Dan kun je de latte nog even opwarmen in een steelpannetje. Gebruik eventueel een melkopschuimer voor een schuimlaagje.
 5. Schenk de latte in een mok en bestrooi eventueel met wat kaneel of extra kruiden.

Enjoy!

*Je kunt pompoen puree uit een pot gebruiken; dit kun je kopen bij de meeste bio of natuurwinkels. Je kunt ook heel gemakkelijk zelf pompoen puree maken. Dit doe je als volgt: verwarm de oven voor op 200 graden, snijd de pompoen doormidden, leg bakpapier op een bakplaat en leg de pompoenhelften met de binnenkant naar boven. Rooster de pompoen in ongeveer 40 minuten  gaar. Hij lijkt misschien wat aangebrand maar dat geeft niet; je kunt dit bovenste donkerbruine velletje gemakkelijk verwijderen daarna het gare, gecarameliseerde vruchtvlees er zo uitscheppen (verwijder wel eerst de draden en pitten). Voor een snellere optie kun je ook pompoen koken. 

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

pumpkin-chai-tea-latte-personal-foodcoaching

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

3 gedachtes over “Pumpkin Chai Tea Latte

 1. Pingback: 10 x Recepten met pompoen |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s