Chocolade-pompoen cake

Donderdag ben ik jarig en bij een verjaardag hoort natuurlijk wat lekkers! Maar dan het liefst wel zonder de geraffineerde suiker, transvet, gluten, tarwe & dubieuze E-nummers die je in overvloed in het meeste (kant-en-klare) gebak vindt. Vandaar dat ik jullie trakteer op een nieuw recept, namelijk die van mijn favoriete chocolade-pompoen cake! “Pompoen in een cake???!!” zul je wellicht denken, maar laat dit je niet afschrikken : pompoen heeft een heerlijk zoete smaak & zachte textuur die perfect werkt in gebak & cake. Daarnaast is deze cake ook geschikt voor mensen met een noten-allergie. Geniet er van! 

Ingrediënten (voor 1 klein cakeblik 25 x11 cm; 12 tot 14 plakjes): 

 • 55 gram kokosmeel
 • 250 gram gaar pompoen-vruchtvlees*
 • 4 bio eieren
 • 110 gram extra vierge kokosolie
 • 100 ml kokosmelk
 • 50 gram cacaopoeder
 • 75 gram kokosbloesemsuiker** (of palmsuiker)
 • 1 flinke eetlepel kaneel
 • merg van 1 vanille-boon (of 1 eetlepel vanille extract)
 • 1 flinke theelepel wijnsteenbakpoeder
 • 1/4e theelepel zeezout

*Dit is van ongeveer 1 kleine flespompoen maar je kunt allerlei soorten pompoen gebruiken. Dit doe je als volgt: verwarm de oven voor op 200 graden, snijd de pompoen doormidden, leg bakpapier op een bakplaat en leg de pompoenhelften met de binnenkant naar boven. Rooster de pompoen in ongeveer 1,5 uur gaar. Hij lijkt misschien wat aangebrand maar dat geeft niet; je kunt dit bovenste donkerbruine velletje gemakkelijk verwijderen daarna het gare, gecarameliseerde vruchtvlees er zo uitscheppen (verwijder wel eerst de draden en pitten). Je kunt ook gare (oranje) zoete aardappel gebruiken (zonder schil). 

**Voeg meer naar smaak toe als je een zoetekauw bent! 🙂  

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 180 graden
 • Doe het vruchtvlees van de pompoen, de eieren, vanille, de kokosolie & kokosmelk in een keukenmachine (of blender) en laat het draaien totdat je een egaal mengsel hebt
 • Voeg ook de kokosmeel, cacao, kokosbloesemsuiker, kaneel, bakpoeder & zeezout toe en laat nogmaals draaien totdat je een egaal beslag hebt (zonder klontjes!)
 • Bekleed de cake-vorm met bakpapier en stort het beslag erin
 • Bak de cake ongeveer 60 minuten (een sateprikker moet er droog uitkomen)
 • Laten de cake afkoelen voor dat je hem aansnijdt; wees ook voorzichtig met oppakken van de cake
 • Geniet!!

 

Processed with VSCOcam with f2 preset

Processed with VSCOcam with f2 preset

 

21 gedachtes over “Chocolade-pompoen cake

 1. Pingback: Pompoen-chocolade cake | wolferien

  • Hallo Wendy. Daar bedoel ik mee gekookt/geroosterd vruchtvlees. Je kunt dit heel gemakkelijk zelf maken. Dit doe je als volgt: verwarm de oven voor op 200 graden, snijd de pompoen doormidden, leg bakpapier op een bakplaat en leg de pompoenhelften met de binnenkant naar boven. Rooster de pompoen in ongeveer 1,5 uur gaar. Hij lijkt misschien wat aangebrand maar dat geeft niet; je kunt dit bovenste donkerbruine velletje gemakkelijk verwijderen daarna het gare, gecarameliseerde vruchtvlees er zo uitscheppen (verwijder wel eerst de draden en pitten).Succes! Groetjes, Marianne

   • Lianne

    Oke superbedankt! Zoete aardappel klinkt mij ook gewoon gemakkelijker in de oren. Maar moet dat dan met witte of met een oranje binnenkant. Of is pompoenvlees ook gemakkelijk te verkrijgen op het moment?

   • Zoete aardappel is inderdaad wat gemakkelijker te verwerken en het pompoenen seizoen begint pas weer in de herfst. Voor dit recept kun je het beste kiezen voor de zoete aardappel met de oranje binnenkant. Succes, ik hoor graag of het gelukt is! 🙂

   • Lianne

    Bedankt voor je reactie. (Ik kan helaas niet onder je nieuwe reactie reageren van (2:00 pm), dus dan maar zo) Waar kan ik zoete aardappel kopen (oranje versie), want bij de AH en Jumbo hebben ze volgens mij alleen met de witte binnenkant. 😦 Ja ik laat het resultaat zien op instagram!

   • Als het goed is verkopen ze degene met oranje binnenkant ook bij de Albert Heijn (in een grote zak in het aardappelschap). Anders kun je het bij een natuurwinkel proberen; daar hebben ze ze meestal sowieso. Ik zie het resultaat graag tegemoet! 😀

   • Lianne

    Leuk dat je allemaal zo reageert! Vind ik altijd een grote plus voor een blog! 🙂 Ik ga ermee aan de slag ;p

   • Lianne

    Sorry hoor, nog 1 vraagje: moet je de zoete aardappel net als de pompoen in de oven garen, of kan dit gewoon in een pan?

 2. Ik heb vandaag een test cake gebakken! Volgende week ga ik hem met mijn vrijwilligers van De Regenboog maken voor de buurtbewoners! Ik ben benieuwd wat zij ervan gaan vinden.

 3. Pingback: 10 x Recepten met pompoen |

 4. Pingback: Pompoen smoothie |

 5. Pingback: Paleo Chocolate Pumpkin Cake | Inked Brownies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s