Donderdag ben ik jarig en bij een verjaardag hoort natuurlijk wat lekkers! Maar dan het liefst wel zonder de geraffineerde suiker, transvet, gluten, tarwe & dubieuze E-nummers die je in overvloed in het meeste (kant-en-klare) gebak vindt. Vandaar dat ik jullie trakteer op een nieuw recept, namelijk die van mijn favoriete chocolade-pompoen cake! “Pompoen in een cake???!!” zul je wellicht denken, maar laat dit je niet afschrikken : pompoen heeft een heerlijk zoete smaak & zachte textuur die perfect werkt in gebak & cake. Daarnaast is deze cake ook geschikt voor mensen met een noten-allergie. Geniet er van!
Ingrediënten (voor 1 klein cakeblik 25 x11 cm; 12 tot 14 plakjes):
- 55 gram kokosmeel
- 250 gram gaar pompoen-vruchtvlees*
- 4 bio eieren
- 110 gram extra vierge kokosolie
- 100 ml kokosmelk
- 50 gram cacaopoeder
- 75 gram kokosbloesemsuiker** (of palmsuiker)
- 1 flinke eetlepel kaneel
- merg van 1 vanille-boon (of 1 eetlepel vanille extract)
- 1 flinke theelepel wijnsteenbakpoeder
- 1/4e theelepel zeezout
*Dit is van ongeveer 1 kleine flespompoen maar je kunt allerlei soorten pompoen gebruiken. Dit doe je als volgt: verwarm de oven voor op 200 graden, snijd de pompoen doormidden, leg bakpapier op een bakplaat en leg de pompoenhelften met de binnenkant naar boven. Rooster de pompoen in ongeveer 1,5 uur gaar. Hij lijkt misschien wat aangebrand maar dat geeft niet; je kunt dit bovenste donkerbruine velletje gemakkelijk verwijderen daarna het gare, gecarameliseerde vruchtvlees er zo uitscheppen (verwijder wel eerst de draden en pitten). Je kunt ook gare (oranje) zoete aardappel gebruiken (zonder schil).
**Voeg meer naar smaak toe als je een zoetekauw bent! 🙂
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Doe het vruchtvlees van de pompoen, de eieren, vanille, de kokosolie & kokosmelk in een keukenmachine (of blender) en laat het draaien totdat je een egaal mengsel hebt
- Voeg ook de kokosmeel, cacao, kokosbloesemsuiker, kaneel, bakpoeder & zeezout toe en laat nogmaals draaien totdat je een egaal beslag hebt (zonder klontjes!)
- Bekleed de cake-vorm met bakpapier en stort het beslag erin
- Bak de cake ongeveer 60 minuten (een sateprikker moet er droog uitkomen)
- Laten de cake afkoelen voor dat je hem aansnijdt; wees ook voorzichtig met oppakken van de cake
- Geniet!!
Pingback: Pompoen-chocolade cake | wolferien
Pingback: 10 x Recepten met pompoen |
Pingback: Pompoen smoothie |
Pingback: Paleo Chocolate Pumpkin Cake | Inked Brownies