In de recepten op deze website maak ik vaak gebruik van biologische ingrediënten. Persoonlijk probeer ik zoveel mogelijk biologisch te eten (voor zover mijn budget dat toelaat) en ook mijn cliënten adviseer ik biologisch te kiezen waar mogelijk. Mijn wekelijkse boodschappen haal ik bij de Ekoplaza, de Lidl en soms de Albert Heijn en op zaterdag ga ik vaak langs de biologische markt. In deze blog zal ik uitleggen waarom ik bio zo belangrijk vind.
Wat houdt biologisch nou precies in? Bij de productie van biologisch voedsel wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met milieu, dier en mens. In allerlei voorschriften is vastgelegd wat daaronder wordt verstaan. Het instituut Skal controleert of ze worden nageleefd. Biologische producten zijn herkenbaar aan het EKO-keurmerk, het Europese keurmerk voor biologische producten.
Biologische voeding is gezonder omdat het op de natuurlijke manier geproduceerd wordt. Zo worden er bij de productie van groenten en fruit geen bestrijdingsmiddelen gebruikt en is het rijker aan voedingsstoffen zoals vitamine C en mineralen. Ook is het nitraatgehalte lager en bevat het minder afvalstoffen van bestrijdingsmiddelen. Omdat biologische groenten en fruit in een natuurlijk en rustig tempo kunnen groeien, hoeven er geen overbodige, en vaak giftige, chemische middelen gebruikt te worden.
Daarnaast (maar wellicht is dat persoonlijk) vind ik biologische voedingsmiddelen veel smaakvoller. Met name tomaten, kip en appels; wanneer je deze eenmaal biologisch hebt gehad wil je gewoon niet meer anders!
Dieren uit de biologische sector krijgen veel minder vaak antibiotica . Door vlees en andere dierlijke producten uit de reguliere industrie te eten, kunnen we redelijk wat antibiotica binnenkrijgen. Dit is niet wenselijk omdat het op den duur kan leiden tot onder andere antibiotica-resistentie.
Een ander groot pluspunt is dat dieren in de biologische landbouw zich meer natuurlijk gedragen. Dat levert minder stress op en een betere weerstand; de biologische sector is daarmee een stuk diervriendelijker dan de reguliere industrie.
Enkele kenmerken van de biologische landbouw:
- Veehouders gebruiken biologisch voer voor hun dieren.
- Veehouders hebben een diervriendelijke werkwijze: ze geven hun dieren meer ruimte dan in de gangbare veehouderij gebruikelijk is.
- Dieren krijgen minder vaak antibiotica.
- Boeren gebruiken geen genetische modificatie. Het gebruik van genetisch gemodificeerde ingrediënten, enzymen en diervoer is uitgesloten.
- Het aantal dieren dat wordt gehouden is in evenwicht met het grondoppervlak. De mest moet kunnen worden gebruikt op het eigen land of op land van andere boeren in de streek zodat er geen mestoverschot ontstaat.
- Boeren gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest, maar alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen.
- Boeren zetten natuurlijke vijanden in om insectenplagen en ziekten te bestrijden.
Enkele kenmerken van de verwerking van biologische producten:
- Verwerkers gebruiken geen chemische kleur-, geur-, en smaakstoffen. De ingrediënten zijn zoveel mogelijk biologisch.
- Er is slechts een beperkt aantal additieven (toevoegingen) van natuurlijke oorsprong toegestaan.
- Bij de productie worden zo min mogelijk proceshulpstoffen gebruikt. Dit zijn stoffen die niet in het product zelf zitten, maar worden gebruikt bij de productie, bijvoorbeeld om de structuur van een product te veranderen.
- Bij de biologische productie zijn alleen hulpstoffen toegestaan die technologisch onmisbaar zijn. Zo mag biologische suiker niet gebleekt worden en biologische margarine wordt niet met een hulpstof gehard.
- Producten worden niet doorstraald om ze langer houdbaar te maken.
Een nadeel is dat biologische voeding duurder is dan reguliere voeding. Dit komt omdat het productieproces een stuk intensiever en langduriger is. Persoonlijk heb ik het er graag voor over om iets extra’s te betalen voor bepaalde producten omdat ik weet dat het goed geproduceerd is met respect voor dier, mens en milieu. Iedereen moet daar natuurlijk zijn eigen afwegingen over maken.
Gelukkig kun je ook met een klein budget vaker biologisch eten. Hier vind je tips. Ook maak ik 1x in de 2 weken een recept voor Ekoplaza waarin ik producten uit de aanbiedingsfolder verwerk; alle beetjes helpen!
Mochten deze tips niet op jou van toepassing zijn, maak je er dan vooral niet te druk over. Het is veel beter voor je om niet-biologische groente te eten dan helemaal geen groente.
Je kunt er ook voor kiezen om de ‘Dirty Dozen’ biologisch kopen; dit zijn de groente- en fruitsoorten die het meest bespoten zijn of de meeste chemicaliën opnemen. Onder de Dirty Dozen vallen appels, selderij, aardbeien, perziken, spinazie, nectarines, druiven (geïmporteerd), paprika, aardappelen, blauwe bessen, sla & boerenkool. Koop deze dus liever bij de Ekoplaza of biowinkel.
Dan heb je ook nog de ‘Clean Fifteen’, deze groente en fruit kun je met een gerust hart niet-bio kopen omdat ze heel weinig resten van bestrijdingsmiddelen bevatten. Onder de Clean Fifteen vallen champignons, zoete aardappel, meloen, grapefruit, kiwi, aubergine, asperges, mango’s, papayas, erwten, kool, avocado, ananas, maiskolf & uien.
Ik hoop dat ik je met deze blog geïnspireerd heb om goed na te gaan waar je producten vandaan komen en vaker voor biologisch te kiezen! Heb je nog een goede tip? Laat ‘m dan hieronder achter 🙂
Gebruikte bronnen:
http://www.ekoplaza.nl/over-ekoplaza/wat-is-biologisch/
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/biologisch.aspx
http://www.scientias.nl/wie-organisch-eet-heeft-minder-pesticiden-zijn-lichaam/
http://wendyonline.nl/biologisch-eten-bewezen-gezonder/
http://deliciouslyella.com/lifestyles/advice-buying-organic/
Pingback: Thaise gele curry met zoete aardappel & kikkererwten |
Pingback: Gezond eten duur? |