mango-kwarktaart-personal-foodcoaching

Kwarktaart met mango & limoen

Deze week een heerlijk én feestelijk recept in de reeks voor EkoPlaza Ziekerstraat Nijmegen! Met de mango en de kwark uit de aanbiedingsfolder heb ik  deze keer een frisse & fruitige kwarktaart gemaakt.

Meestal maak je een kwarktaart met gelatine; dit zorgt ervoor dat de taart mooi in model blijft en een gel-achtige textuur heeft. Dit keer heb ik er voor gekozen om in plaats van gelatine agar-agar te gebruiken; dit is een plantaardig bindmiddel dat afkomstig is van roodwieren. Het is geur- en reukloos en omdat het plantaardig is, ook geschikt voor vegans en vegetariërs. Het is de eerste keer dat ik er mee werk in een taart maar het eindresultaat is precies zoals ik dat voor ogen had. Daarnaast vind ik het heel eenvoudig in gebruik; het kan eigenlijk niet misgaan.

Wat bijzonder is aan deze taart is dat hij volledig gezoet is met fruit; er komen geen andere zoetstoffen aan te pas. In de vulling zou je overigens ook prima biologische honing of ahornsiroop naar smaak kunnen gebruiken in plaats van Medjoul dadels; dit scheelt ook in de kosten.

Dit recept is een ideaal weekend-bakrecept; zeker gezien het zonnige weer dat voorspeld is! Daar past een tropische taart perfect bij. Mocht je deze taart gaan maken dan zou ik het super leuk vinden als je me laat weten wat je er van vindt; laat een berichtje achter onder deze blog of upload een foto van jouw versie van de taart op de Facebookpagina van Personal Foodcoaching!

Dus, zoals Martine Bijl dat bij Heel Holland Bakt zo mooi zegt: “Klaar? Bakken maar!” 😉

Je hebt nodig (voor een hoge springvorm met een diameter van 18 cm/8-10 puntjes):

  • 2 rijpe mango’s
  • 1 limoen
  • 10 Medjoul dadels of bio honing of ahornsiroop naar smaak
  • 500 gram volle biologische kwark*
  • 1 blik volvette biologische kokosmelk (bijv. van Amaizin), 400 ml (zet dit, ruim voor je gaat beginnen in de koelkast)
  • 6 gram agar-agar
  • 1 vanille-boon
  • zeezout

Voor de bodem:

  • 100 gram Medjoul dadels (zo’n 6 stuks), ontpit en in stukjes
  • 50 gram rauwe amandelen
  • 50 gram geraspte kokos
  • zeezout

Zo maak je het:

  • Begin met de bodem: bekleedt de bakvorm met bakpapier (knip eventueel delen uit)
  • Breek de amandelen in een keukenmachine in kleinere stukjes (met een staafmixer lukt dit ook)
  • Voeg dan de Medjoul dadels, de kokos en een snufje zeezout toe en laat dit draaien totdat je een plakkerig geheel krijgt
  • Stort het mengsel op de bodem van de springvorm en druk dit met je handen aan tot een gladde en stevige bodem
  • Zet de bodem in de koelkast om op te stijven en ga verder met de kwarkvulling van de taart
  • Schil en ontpit de mango’s en doe dit in de keukenmachine samen met de ontpitte dadels en het sap van 1 limoen; laat dit draaien totdat er een egale fruitpuree is ontstaan
  • Proef en voeg naar wens nog meer dadels of honing/ahornsiroop toe (houd er rekening mee dat de de kwark er nog bij moet dus pas de zoetheid hier op aan)
  • Verwarm de mango-puree in een steelpannetje samen met de agar-agar; blijf roeren met een garde en breng dit een paar minuutjes zachtjes aan de kook (op laag vuur!) en zorg dat er geen klontjes in zitten
  • Voeg de kwark in delen toe en blijf goed roeren terwijl je het mengsel blijft verwarmen
  • Doe ondertussen het bovenste gedeelte van het koude blik kokosmelk (het romige deel, de kokosroom; ongeveer 150 gram) in een kom en klop dit wat los
  • Voeg het kwark-mango mengsel, de verse vanille en een snufje zeezout toe en roer goed door
  • Laat het mengsel wat afkoelen en stort het vervolgens op de taartbodem
  • Schud of klop zachtjes met de vorm op het aanrecht om hem mooi vlak te krijgen en zet hem vervolgens minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven
  • Garneer de taart eventueel met verse blokjes mango, wat rasp van een bio limoen en/of geraspte kokos

Enjoy!

Tips:

  • Intolerant voor koemelk? Kies dan voor geiten- of schapenkwark. Gebruik (ongezoete) plantaardige kwark of yoghurt voor een vegan of zuivelvrije variant. Gebruik wanneer je yoghurt gebruikt wat meer agar-agar omdat yoghurt wat vloeibaarder is dan kwark. 
  • Wil je dat je kwarktaart een geel kleurtje krijgt zonder onnatuurlijke kleurstoffen te gebruiken? Voeg dan een snufje kurkuma toe! Dit werkt als een hele sterke natuurlijke kleurstof; het verandert de smaak wel dus voeg niet teveel toe. 
  • Ook lekker; voeg een klein snufje gemalen kardemom toe. 

 

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

marverjaardagmam60

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

7 gedachtes over “Kwarktaart met mango & limoen

  1. Pingback: De lekkerste Paas recepten |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s