Ohh hummus; is er iets lekkerder??! Heerlijk bij een salade, op een stukje spelt-desembrood, op een rijstwafel of een oathie, om groente in te dippen en ga zo maar door. Wist je dat het écht super simpel is om hummus zelf te maken? Ik maak vaak aan het begin van de week of op zondag een flinke pot waar ik de hele week mee kan doen. Vandaag deel ik mijn basis recept en mijn favoriete variatie hierop: gegrilde paprika-hummus. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer creaties mogelijk; leef je uit!
Basis hummus:
- 1 pot kikkererwten (ik gebruik de demeter versie; uitlekgewicht is 230 gram)
- 1 eetlepel witte tahin
- 1 eetlepel extra vierge olijfolie
- sap van 1/2e citroen (eventueel meer naar smaak)
- 1 klein teentje knoflook
- 1/2e theelepel komijn
- 1/2e theelepel paprika poeder
- snufje zeezout
- snufje zwarte peper
Zo maak je het:
- Doe de kikkererwten mét het vocht in een keukenmachine (of gebruik een blender of een kom en een staafmixer)
- Voeg de overige ingrediënten toe en laat de keukenmachine draaien totdat je een smeuïg geheel krijgt
- Voeg eventueel meer olijfolie, zeezout en peper toe naar smaak
- Klaar! Bewaar de hummus in een afgesloten pot in de koelkast; zo blijft hij ongeveer 5 dagen goed. Simpel toch?
Gegrilde paprika hummus:
- 1 pot kikkererwten (ik gebruik de demeter versie; uitlekgewicht is 230 gram)
- 1 rode bio paprika
- 1 eetlepel witte tahin
- 1 eetlepel extra vierge olijfolie
- sap van 1/2e citroen (eventueel meer naar smaak)
- 1 klein teentje knoflook
- 1/2e theelepel komijn
- 1 theelepel paprika poeder
- 1 theelepel gerookte paprika poeder (verkrijgbaar bij kookwinkels, delicatesse-zaken en via internet)
Zo maak je het:
- Verwarm de oven op 180 graden
- Was de rode paprika en snijd hem in ongeveer 4 stukken
- Bedek een bakplaat met bakpapier en leg hier de in stukken gesneden rode paprika op
- Rooster de rode paprika ongeveer 20 minuten
- Doe de kikkererwten mét het vocht in een keukenmachine (of gebruik een blender of een kom en een staafmixer)
- Voeg de overige ingrediënten toe en laat de keukenmachine draaien totdat je een smeuïg geheel krijgt
- Voeg eventueel meer olijfolie, zeezout en peper toe naar smaak
- Ook deze hummus blijft, goed afgesloten en in de koelkast zo’n 5 dagen goed. Enjoy!
Pingback: Powerlunch ‘on the go’ |
Pingback: Kurkuma kip a la Jamie Oliver |
Pingback: Zoete aardappeltoast met avocado & ei |
Pingback: Toast met hummus & paddenstoelen |
Pingback: De lekkerste recepten voor Pasen |
Pingback: Veggiebowl met zoete aardappel, avocado & hummus |