Thaise curry met vergeten groenten

Het is weer tijd voor een lekker recept in de reeks voor EkoPlaza Ziekerstraat! Deze keer heb ik uit de aanbiedingsfolder gekozen voor de vergeten groenten koolraap & aardpeer. Deze wortelgroenten werken met hun aardse smaak verbazingwekkend goed in een curry. Perfect comfort-food tijdens koude, donkere avonden!

Vergeten groenten zijn groenten die vroeger een grote plek innamen in het Nederlandse eetpatroon maar die we gedurende de jaren een beetje uit het oog zijn verloren. Jammer, want groenten zoals pastinaak, koolraap, snijbiet, aardpeer en palmkool zijn bijzonder smaakvol! Eerder maakte ik al een salade met geroosterde aardpeer en een gratin van aardpeer en snijbiet. Van pastinaak kun je heerlijke frietjes maken en het is een heerlijke aanvulling op een stoofpot. Snijbiet en palmkool doen het goed in plaats van spinazie in salades, stamppotjes en groene smoothies.

Door de wortelgroenten die je nodig hebt voor dit recept eerst te roosteren, karameliseren ze waardoor ze zoeter en intenser van smaak worden. Je zou dit ook over kunnen slaan: de blokjes vergeten groenten kun je dan direct aan de saus toevoegen.

De aardpeer, koolraap & sperziebonen die je nodig hebt voor deze curry, zijn nog tot en met 24 februari in de aanbieding bij EkoPlaza! Ook de overige ingrediënten vind je hier.

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

  • 800 gram wortelgroenten (zoals koolraap, aardpeer, zoete aardappel, pastinaak, knolselderij etc.)
  • 250 gram sperziebonen (evt. uit de diepvries)
  • milde olijfolie of kokosolie
  • 2 sjalotjes, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 2 cm verse gemberwortel, geschild en heel fijn gesneden
  • 2-4 eetlepels (milde) currypasta (bijvoorbeeld de groene van Geo Organics; zonder suiker of onnatuurlijke toevoegingen)*
  • 400 gram tomatenblokjes uit blik
  • 250 ml water
  • 1 bio bouillonblokje (liefst gist- en suikervrij)
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 limoen
  • optioneel: 1 eetlepel biologische honing
  • 250 gram bruine ronde rijst
  • 60 gram rauwe cashewnoten
  • verse koriander, ter garnering

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Snijd de koolraap in schijven, schil deze en snijd ze in ongeveer evengrote blokjes
  • Snijd ook de aardpeer en zoete aardappel in evengrote blokjes (schillen hoeft niet maar verwijder eventueel wel zwarte plekjes)
  • Doe de groenten in een flinke ovenschaal en besprenkel ze met 2 eetlepels milde olijfolie (of kokosolie); zeezout en zwarte peper naar smaak toevoegen
  • Rooster de groenten in ongeveer 45 tot 50 minuten goudbruin en gaar (schep wel om het kwartier even om om verbranding te voorkomen)
  • Kook in de tussentijd de rijst volgens de instructies op de verpakking gaar
  • Fruit de sjalotjes in wat kokosolie of ghee in een grote hapjes- of stoofpan
  • Voeg daarna de knoflook, gember en currypasta toe en laat dit even een minuutje bakken tot er heerlijke aroma’s vrijkomen
  • Voeg het blik tomatenblokjes toe en vul het lege blikje voor de helft met water en voeg ook dit toe
  • Verkruimel het bouillonblokje boven de saus en laat dit even pruttelen
  • Voeg dan de kokosmelk, het sap van de limoen en eventueel de agave of honing toe en meng alles goed
  • Voeg de sperziebonen en de (gare) geroosterde groenten toe en laat dit pruttelen totdat de sperziebonen beetgaar zijn (zo’n 7 minuten)
  • Serveer de curry met de rijst, fijngesneden koriander en wat cashewnoten (eventueel geroosterd in een droge pan voor extra smaak en crunch)

Enjoy!

*Meer een fan van pittig? Voeg dan pittige (rode) currypasta toe naar smaak in plaats van milde currypasta .

Tips:

  • Rol je limoen voordat je ‘m gaat persen eerst flink heen en weer; zo komt er meer sap vrij. 
  • Eiwitboost? Voeg dan kip of gamba’s toe aan de curry. 

 Personal Foodcoaching 2015

Processed with VSCOcam with f2 preset

Processed with VSCOcam with f2 preset

Koolraap, aardpeer en zoete aardappel ready for roasting! 🙂

Processed with VSCOcam with f2 preset

Processed with VSCOcam with f2 preset

Een gedachte over “Thaise curry met vergeten groenten

  1. Pingback: Food prepping: doe jij het al? |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s