Food prepping: doe jij het al?

Laatst kwam ik de term ‘food prepping’ tegen en dat wekte mijn interesse. Deze term wil eigenlijk niet heel veel meer zeggen dan het voorbereiden van maaltijden (zoals lunch, tussendoortjes of ontbijt) voor een aantal dagen.  Als je er een gezond eetpatroon op nahoudt ontkom je er eigenlijk niet aan. Niet veel mensen hebben (of maken) er tijd voor om elke dag nieuwe salades of soepen te maken. Je kunt dit gemakkelijk oplossen door ook te gaan ‘food preppen’. 

Kookdag

Je kunt bijvoorbeeld 1 dag in de week  reserveren als een ‘kookdag’. Zondag is voor veel mensen waarschijnlijk een handige dag. Heel belangrijk is het ook om een overzichtelijk ‘eetschema’ te maken voor de komende week. Zeker als je een partner of kinderen hebt. Zo houd je het overzichtelijk, weet je precies wat je moet voorbereiden, kun je een duidelijk boodschappenlijstje maken en dat bespaart je  uiteindelijk weer een hoop geld en tijd in de winkel. Wat ook een goede gewoonte is om jezelf aan te leren is 1x koken en 2x eten. Maak bijvoorbeeld kip kerrie voor 2 personen en neem het de volgende dag mee als lunch of eet er nog een keer van. Je kunt natuurlijk ook een portie (of aantal porties) in de vriezer bewaren voor een drukke dag. Haal het die ochtend uit de vriezer, zet het in de koelkast om te ontdooien en ’s avonds hoef je het alleen nog maar even in een pannetje op te warmen.

Makkelijke meeneem lunch 

Maak bijvoorbeeld op zondag een grote pan soep of curry en vries een paar porties in. Of maak salades voor een paar dagen. Kies als basis bijvoorbeeld een sla of koolsoort zoals spinazie, spitskool of rucola en maak een grote pot home made dressing, humus en/of mayonaise waar je een week mee kunt doen (neem de dressing wel altijd apart mee omdat de salade anders verlept). Voeg verschillende toppings toe zoals gerookte kipfilet, gekookt ei, tonijn uit blik, geitenkaas, garnaaltjes, peulvruchten (zoals linzen, kidneybonen, kikkererwten etc.), quinoa, bruine rijst, boekweit, bruine-rijst noodles, noten, zaden, granaatappelpitjes, stukjes appel, olijven, zongedroogde tomaatjes, gestoomde of gegrilde groenten, rauwkost zoals tomaatjes, kiemen, komkommer en radijs. Zo bespaar je jezelf een hoop werk tijdens de week en houd je lunchen interessant, gezond en afwisselend.

Snel ontbijt

Ook zou je smoothies voor het ontbijt van te voren kunnen maken; als je heel weinig tijd hebt is dat een goede optie. Ook zou je havermoutpap of een omelet van te voren kunnen maken en dit ’s ochtends even a la minute verwarmen. Overnight oats of chia pudding is ook ideaal aangezien je dit van tevoren moet klaarmaken. Of bak een grote stapel boekweitpannenkoeken die je tijdens je ontbijt kunt eten, mee kunt geven aan je kinderen of als wrap kunt gebruiken tijdens de lunch. Of bak volkoren spelt-desembrood (mits je het kunnen verdragen) en vries het in. Maak eens een huisgemaakte muesli of granola zodat je altijd een gezonde en volwaardige kom yoghurt of kwark kunt eten als je haast hebt. Mogelijkheden genoeg dus!

Heb jij nog leuke ideeën voor makkelijke meeneem lunches of ontbijtjes? Ik hoor graag van je: deel het met ons onderaan dit bericht of op de facebookpagina van Personal Foodcoaching. Succes met ‘preppen’!

 

IMG_20130916_155631

3 gedachtes over “Food prepping: doe jij het al?

  1. Pingback: Weblog 037 | Buurvrouw Anita

  2. Pingback: Powerlunch ‘on the go’ |

  3. Pingback: Lunchbowl met eiersalade & zoete aardappel |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s