Deze maand doe ik voor het eerst mee aan de “receptenruil”. De receptenruil is een ontzettend leuk initiatief van verschillende (gezonde) foodbloggers waarbij we elke maand een recept van een andere website uitproberen en daar vervolgens over schrijven. Op de websites van alle bloggers die meedoen zijn recepten te vinden die heel goed binnen een gezond eetpatroon passen. Ik mocht een recept uitzoeken van Dayenne’s Food Blog. Op de website van Dayenne vind je heel veel suiker- tarwe- en koemelkvrije recepten; het was dus zeker geen straf om iets uit te zoeken en daarna de keuken in te duiken! Ik ben al een tijdje op zoek naar een lekker granola recept (omdat ik de gewone variant soms best wel mis); dus ik was dan ook blij verrast toen ik een gezonde variant voorbij zag komen op de site van Dayenne. Ik heb de verhoudingen iets aangepast omdat ik niet alles in huis had, maar het eindresultaat is echt onwijs lekker! Heerlijk zoet met de perfecte ‘crunch’. Een super ontbijt gecombineerd met geiten-, schapen- of kokosyoghurt en vers fruit! Neem ook eens een kijkje bij de andere foodbloggers die meedoen: Eet Paleo, De Bakparade, Zij eet ook, Puur en lekker leven volgens Mandy, Paleo Lifestyle, Cave-a, Oerspronkelijk, Oerkracht Voedingsadvies, Mind Your Feed, Natuurlijk Resi, Ge-zonder & Kinderen kunnen prima anders eten.
Glutenvrije Granola Ingrediënten (voor 1 grote pot):
- 300 gram (evt. glutenvrije) havervlokken
- 50 gram kokosvlokken (niet te verwarren met kokosrasp)
- 25 gram walnoten
- 25 gram cashewnoten
- 50 gram pompoenpitten
- 50 gram zonnebloempitten
- 3 eetlepels kokosolie, gesmolten
- optioneel: 2 theelepels kaneel
- 3 eetlepels ahornsiroop (of kokosbloesemsiroop of bio honing)
- 100 gram gedroogd fruit*
*Zoals (stukjes) abrikozen, vijgen, mango, gojibessen, cranberry’s, rozijnen, incabessen etc.
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 150 graden
- Meng de havervlokken, kokosvlokken, walnoten, cashewnoten, pompoenpitten & zonnebloempitten in een grote kom door elkaar
- Meng hier de gesmolten kokosolie, de kaneel (mits je dit gebruikt) en de ahornsiroop door
- Bedek een bakplaat met bakpapier en verdeel het mengsel hierover
- Bak de granola in ongeveer 20 minuten goudbruin maar blijf het tussendoor omscheppen en houd het goed in de gaten zodat het niet aanbrandt
- Laat de granola helemaal afkoelen (zo wordt het lekker knapperig) en meng het gedroogde fruit erdoor
- Bewaar de granola luchtdicht afgesloten in een pot
Enjoy! Tip: vervang de kaneel ook eens door vanille-extract.
Pingback: Home-made muesli | Personal Foodcoaching
Pingback: Kwarktaart met mango & limoen |
Pingback: Yoghurt-smoothie met peer |