Aardpeer-gratin met snijbiet

Gisteren was ik op mijn gemak rond aan het neuzen in de natuurwinkel. Mijn oog viel op een bosje prachtig gekleurde snijbiet; een groente die nog relatief onbekend is in Nederland. Jammer, want deze bladgroente (het loof van rode bieten) is supergezond (rijk aan vitamine A, C, E, K, ijzer, koper, kalium, mangaan, magnesium, calcium en vezels) en heerlijk van smaak! Rauw in een salade, roergebakken of zoals in dit recept, in een ovenschotel; het kan allemaal! Ook zag ik dat de aardperen er heel erg mooi uitzagen en ook nog eens in de aanbieding waren dus deze besloot ik ook mee te nemen. Aardpeer is nog zo’n voorbeeld van een ‘vergeten groente’ die hopelijk steeds vaker op je bord ligt. Ik had eerlijk gezegd nog geen idee wat ik met deze twee groenten zou gaan maken maar dat leek me een zorg voor later. Ineens had ik een ingeving; wat als ik een soort aardappelgratin zou maken, maar dan met aardpeer en snijbiet?! Daar is deze heerlijke gratin uit geboren.  Maak deze gratin als overheerlijk bijgerecht naast een groene salade en/of gegrilde groenten en eventueel een lekker stukje biologisch vlees, vis of gevogelte.  Ingrediënten (4 porties):

 • 650 gram aardpeer
 • 1 bosje snijbiet*, grof gesneden
 • 3 eieren
 • 250 ml plantaardige room**
 • 65  gram pecorino (harde schapenkaas), geraspt + eventueel extra
 • 2 tenen knoflook, fijngesneden
 • boter voor invetten
 • zeezout & zware peper

*Of gebruik spinazie als je geen snijbiet kunt vinden. **Bijvoorbeeld haver- of sojaroom (kijk wel even naar de ingrediënten of er geen suiker/tarwe is toegevoegd). Je kunt ook voor biologische slagroom kiezen; maak er dan een 80/20 momentje van.

Bereiding:  

 • Verwarm de 0ven voor op 180 graden
 • Schil & was de aardperen en snijd ze in dunne plakjes
 • Stoom/kook de plakjes aardpeer beetgaar en laat ze even afkoelen
 • Roerbak ondertussen de snijbiet samen met wat roomboter en de knoflook en laat afkoelen
 • Klop de eieren los met de room, geraspte kaas, wat zeezout en zwarte peper
 • Voeg de plakjes aardpeer toe roer als laatste de (afgekoelde) snijbiet erdoor
 • Verdeel het mengsel gelijkmatig over een ingevette ovenschaal en rangschik de plakjes aardpeer
 • Bak de gratin in ongeveer 40 minuten goudbruin (check wel even of de aardpeer echt goed gaar is)

Enjoy!   Processed with VSCOcam with f2 preset     Processed with VSCOcam with f2 preset

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s