Healthy op reis

Gezond eten en reizen/vakantie; vaak geen ‘match made in heaven’. Toch is het mogelijk om met een paar kleine tricks, ook tijdens de vakantie een gezonde basis te houden. Het is namelijk écht niet fijn om weer thuis te komen met een slechte huid, darmklachten of een opgezette buik.

Door me van tevoren goed voor te bereiden blijf ik gezond op vakantie. Ik heb al jaren een tarwe- en koemelk intolerantie en ook reageer ik behoorlijk heftig op suiker; vandaar dat dit voor mij extra belangrijk is.

Omdat veel mensen & cliënten met dezelfde intoleranties kampen, deel ik graag mijn tips in deze blog. Daarnaast zijn er ook veel mensen die graag hun gezonde voedingspatroon voort willen zetten; ook deze mensen hoop ik met deze blog te inspireren.

Overigens wil ik nog wel even zeggen dat ik absoluut geen voorstander ben van ‘alleen maar gezond eten’ op vakantie. Genieten is enorm belangrijk, net als je horizon verbreden door lokale, misschien minder ‘gezonde’ gerechten te proberen. Door lokale gerechten te proberen kom je vaak veel te weten over de cultuur en gebruiken in het land waar je bent. Vakantie betekent voor de meesten van ons ‘ontstressen’; maak je dus vooral niet te druk over eten. Neem uit deze blog mee wat jij belangrijk vindt.

Hierbij mijn tips! 

Tijdens & voor het reizen

Tijdens de reis kom je wellicht voor de meeste uitdagingen te staan. Het is enorm vervelend als je moe en hongerig bent en er is geen gezonde optie verkrijgbaar. Helaas is het aanbod op veel vliegvelden, in vliegtuigen en in tankstations bedroevend slecht. Door je hier goed op voor te bereiden voorkom je dat je toch gedwongen bent te kiezen voor dat kleffe, te dure witte broodje kaas van het tankstation of een smakeloze en niet bepaald gezonde vliegtuigmaaltijd.

Als ik ga vliegen probeer ik de dag ervoor altijd extra gezond te eten. Langdurig in het vliegtuig zitten is namelijk best een aanslag op je lijf. Voor de vlucht zelf vind ik het fijn om een smoothie of groen sapje te drinken voor wat extra plant-power & vitamientjes.

Nog even een smoothie voordat het vliegtuig vertrekt

Nog even een smoothie op Schiphol voordat het vliegtuig gaat

Tijdens het reizen is het extra belangrijk om suiker zoveel mogelijk te vermijden om misselijkheid & bloedsuikerspiegel-dipjes (en daarmee vermoeidheid) te vermijden. Voldoende eiwitten & gezonde vetten houden snack-attacks en eten uit verveling tegen. Blijf er daarnaast aan denken voldoende water te drinken om uitdroging tegen te gaan.

Ga je vliegen? Let er dan extra goed op dat je veel water drinkt. Je droogt namelijk snel uit in het vliegtuig. De airconditioning & luchtdruk maken het er niet beter op met als gevolg vaak een droge huid, gebarsten lippen, minder energie, spijsverteringsproblemen & het vasthouden van vocht. Ik hou er ook niet van om make-up te dragen tijdens de vlucht omdat dit je huid verder uitdroogt. Daarnaast is het niet aan te raden om alcohol te drinken omdat ook dit bijdraagt aan uitdroging.

Voorbeelden van wat je mee kunt nemen (afhankelijk van de duur van de vlucht of rit):

 • water (ik gebruik liever geen plastic flesjes; daarom heb ik een dopper)
 • vitamine C (van goede kwaliteit; bijvoorbeeld Ortholon)
 • fruit en gesneden rauwkost die gemakkelijk mee te nemen zijn en goed blijven (zoals appel, peer, banaan, geschrapte worteltjes, radijsjes etc.)
 • powerballs (vaak voeg ik er hennep-proteine poeder aan toe voor extra eiwitten)
 • rauwe noten en zaden (eventueel gemixt met gedroogd fruit)
 • geroosterde tamari amandelen
 • rauwe crackers (bijvoorbeeld van LifeFood)
 • rauwe snackrepen, zelfgemaakt of van merken als RawBite of Roobar
 • een paar plakken bananenbrood
 • hartige muffins
 • banaan-ei pannenkoekjes
 • theezakjes (mijn favoriet is de ‘Calming’ thee van Yogi)
 • kauwgom zonder suiker of synthetische zoetstoffen (ik ben fan van Peppersmith; o.a. te vinden bij EkoPlaza)
 • een fijne huidcrème op natuurlijke basis (zoals Skin Food van Weleda)
 • lippenbalsem om te voorkomen dat mijn lippen uitdrogen (Hurraw is mijn lievelingsmerk!)
 • optioneel tijdens lange rit of vlucht: goedgevulde salade(s). Een goede combinatie is bijvoorbeeld gekookte bruine rijst, gegrilde zoete aardappel, avocado, broccoli & kipfilet aangemaakt met een beetje citroensap en olijfolie (of bewaar de dressing apart in een flesje/potje van toegestane afmetingen). Maak eventueel meerdere porties als het een lange vlucht is. Bewaar de salade in een goed afsluitbaar bakje. Ga je met de auto? Dan is een koelbox of koeltas handig om de salades koel te houden.

Tip: let er op, als je gaat vliegen, dat je vloeibare producten in verpakkingen zitten die niet groter zijn dan 100 ml. 

Processed with VSCOcam with f2 preset

In je koffer kun je meenemen:

 • zilvervlies-rijstwafels
 • theezakjes
 • een potje amandelpasta (ik doe er wel altijd een pastic zakje omheen om lekken te voorkomen)
 • rauwe snackrepen
 • rauwe noten en zaden
 • een reisblender zoals een NutriBullet
 • als er een keuken is: een zak havermout, quinoa en/of een zak boekweitpasta

Op de vakantie-bestemming

In de meeste landen is het geen probleem om aan verse groenten & fruit te komen. Ook producten als yoghurt, noten, zaden en havermout zijn vaak gemakkelijk verkrijgbaar. Toch vind ik het handig & fijn om voor de zekerheid rijstwafels, amandelpasta, noten, zaden en havermout mee te nemen om zeker te weten dat ik genoeg kan variëren. Ook rauwe snackrepen op basis van noten en dadels neem ik standaard mee om mijn lekkere trek mee te stillen.

Een reisblender is écht een aanrader! Het lijkt misschien overbodig maar het is echt heel fijn om de dag met een groene smoothie te starten als je weet dat de rest van de dag waarschijnlijk niet bar gezond wordt. Zo krijg je toch wat ‘green goodness’ binnen en daarmee de nodige vitamines, mineralen & vezels.

Bij voorkeur boeken we een hotel of appartement met een klein keukentje. Zo kan ik eventueel zelf ontbijt en lunch maken en dat scheelt ook nog eens in de kosten 😉 Zit je in een Bed & Breakfast of hotelkamer zonder keukenblok? Dan zou je de minibar kunnen ontruimen om daar je groenten en fruit of andere bederfelijke voedingsmiddelen koel te bewaren. Vaak ga ik op de eerste of tweede dag boodschappen doen en sla ik verse groenten en fruit in. Ik vind het altijd leuk om te kijken wat voor lokale en exotische producten er zijn. Van tevoren verdiep ik me vaak al even in wat er zoal te krijgen is en of er ook leuke juice- of saladebars en restaurantjes te vinden zijn (dit had ik op city-trip in Londen bijvoorbeeld gedaan). Apps als Tripadvisor werken top, maar ook lees ik graag blogs van (food)bloggers voor handige tips en aanraders. Ook leuk: vraag locals om tips. Je komt op die manier op plekken waar je anders nooit zou komen (zoals te lezen in de blog over mijn vakantie op Curacao) maar die zeker een bezoek waard zijn.

Processed with VSCOcam with f2 preset

Uit eten

Op vakantie ga ik regelmatig uit eten; mijn vriend en ik genieten hier erg van en vinden dit echt bij vakantie horen. Kennismaken met lokale gerechten, kruiden en manieren van bereiden geven me ook vaak inspiratie voor nieuwe recepten. Helaas kan ik (net als heel veel anderen) nogal heftig reageren op tarwe, gluten, koemelk en suiker. Daarom geef ik vaak van tevoren bij een restaurant aan dat ik intoleranties heb en meestal is dat geen enkel probleem. Soms maak ik bewust de keuze om toch dat toetje te nemen omdat het me té lekker lijkt; de consequenties neem ik dan voor lief.

Wil je tijdens je vakantie niet (teveel) aankomen? Geef dan dieetwensen gerust van tevoren door aan het restaurant. Vaak is er heel veel mogelijk en kun je toch genieten van een heerlijke maaltijd!

Tips om gezonder uit eten te gaan:

 • Eet eventueel een kleine snack voordat je naar het restaurant vertrekt (zoals een handje nootjes, een gekookt eitje of wat rauwkost met humus); dit stilt de trek en zorgt ervoor dat je straks betere keuzes maakt in het restaurant
 • Laat het broodmandje staan; kies liever voor een schaaltje olijven of een anti-pasti plankje
 • Bestel liever geen pasta, pizza, witte rijst, patat, wraps of frisdrank (of andere snelle ‘lege’/snelle koolhydraten)
 • Wel bestellen: een maaltijdsalade (eventueel zonder dressing bestellen en dan vragen om olijfolie en/of citroensap of balsamico azijn), een stukje vis/vlees/gevogelte of peulvruchten met een extra portie groente
 • Een inkoppertje: neem in plaats van een toetje een kop thee of vraag om vers fruit (dit zou na een hoofdmaaltijd kunnen gaan gisten in de darmen en daardoor klachten geven; houd daar dus rekening mee)
 • Ga ook eens op zoek naar lokale, meer ‘bewuste’ restaurants waar er al rekening wordt gehouden met dieetwensen als suiker- en glutenvrij.
 • Het allerbelangrijkste: vergeet niet te genieten en wees niet te streng voor jezelf!

Hopelijk kunnen jullie wat met deze tips! Heb je aanvullingen? Laat ze dan gerust achter onder deze blog. 

flat,800x800,070,f.u1

8 gedachtes over “Healthy op reis

 1. pamhermelink

  Ik ga binnenkort naar Rome met het vliegtuig. Ik vroeg me af omdat in ze beschrijving staat dat je niet meer dan 100 ml mag meenemen, of je een potje notenpasta wel mee mag nemen? Mag je alle dichtverpakte eten zoals havermout en amandelmelk wel meenemen? Ik vind het vervelend om daar toch straks problemen mee te krijgen… alleen lijkt amandelmelk me wat zwaar ij mijn koffer… is dat in buitelandse supermarkten (rome) verkrijgbaar denk je?

  • Havermout en amandelmelk mag je sowieso in je koffer meenemen. Zo lang het flesjes/potjes van max. 100 ml zijn mogen ze volgensmij in je handbagage maar check dit voor de zekerheid even (bijvoorbeeld via de website van Schiphol). Of amandelmelk volop in Rome verkrijgbaar is durf ik niet te zeggen. Alvast veel plezier in Rome!! 🙂 Groetjes Marianne

 2. Katrien

  Handige tips! Ikzelf vlieg best vaak ook voor mijn werk (ben professioneel zangeres), dus ik wil altijd gehydrateerd blijven. Het ziet er heel vreemd uit, maar het werkt echt fantastisch: de Humidiflyer, een Australische uitvinding waar ikzelf (en ook veel topsporters) niet meer zonder kan… Neem trouwens ook vaak druiven mee in het vliegtuig, ook lekker makkelijk en sappig.
  Ben zelf ook geen vegetariër, maar soms is het inderdaad fijn om extra groenten binnen te krijgen (zeker als je vaak in keukenloze hotels blijft), en dan vind ik Happy Cow echt een te gekke website om nieuwe (vega)adresjes te vinden.
  Hoop dat er nog meer mensen tips posten, blijft zo een interessant onderwerp!

 3. Cathelijne

  Hi Marianne, welke reisblender heb jij precies? En van welk merk? Ik neem altijd mijn grote blender mee, maar overweeg nu voor aankomende wintersport een blender 2 go te kopen. Ik ben benieuwd! Liefs, Cathelijne.

 4. Bloemetje

  Hoi Marianne,

  Wat een handige tips allemaal!
  Ook ik heb een intolerantie voor koemelk en gluten.
  De laatste is redelijk te vervangen door andere producten maar ik loop er toch vaak tegenaan op vakantie bestemmingen lactose vrije yoghurt te vinden.
  Heb jij daar ervaring mee?

  • Hi, oeh dat is lastig om zo te zeggen. Het hangt helemaal af van het land waar je verblijft en wat de opties daar zijn. In veel supermarkten vind je in het buitenland tegenwoordig wel alternatieven op basis van haver, kokos of soja (mits je dit verdraagt). Mocht je geiten- of schapenyoghurt wel kunnen verdragen dan is dit ook vaak wel te vinden, vooral in Mediterrane landen. Hopelijk lukt het je om een alternatief te vinden. Heel veel succes! Groetjes Marianne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s