Het weekend staat weer voor de deur en dat betekent voor mij vaak weer lekker de keuken in om te bakken. Dit bananenbrood maak ik vaak en is een échte crowdpleaser! Het is smeuïg, zoet, crunchy en zit vol energie. Daar kom je de dag wel mee door 🙂
Door voor het grootste deel volkoren speltmeel te gebruiken zal het brood wat compacter worden maar daardoor bevat het wel meer vezels en blijf je langer verzadigd. Koffie, bananen, chocolade en pecannoten vormen natuurlijk ook een beproefde (hemelse!) smaakcombinatie dus dit brood gaat zeker op tot de laatste kruimel 😉
Geniet van het weekend!
Je hebt nodig:
- 4 rijpe (gespikkelde) bananen
- 125 ml plantaardige yoghurt (suikervrije amandel- of kokosyoghurt)
- 50 gram kokosolie (of roomboter), gesmolten
- 1 biologisch ei
- 1 sterke espresso
- 50 ml ahornsiroop
- 250 gram volkoren speltmeel
- 80 gram speltbloem
- 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
- 50 gram kokosbloessemsuiker
- 1/2e theelepel zeezout
- 1 theelepel vanillepoeder (of het merg uit een vanillepeul)
- 80 gram pure chocolade (ik gebruik graag vivani 92%), in kleine stukjes gehakt + extra ter garnering
- 100 gram rauwe pecans + extra ter garnering
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een cakevorm in.
- Doe de pecans in de keukenmachine en maal ze tot het grootste deel fijn is (er morgen gerust nog wat grotere stukjes in zitten voor een lekkere bite). Doe dit in een kom en zet dit even apart.
- Doe vervolgens 3 bananen (houd de overgebleven banaan achter ter garnering), de ahornsiroop, de yoghurt, het ei, de kokossuiker en de espresso in de keukenmachine en mix dit tot je een glad mengsel zonder klontjes hebt.
- Zeef dan het speltmeel en de speltbloem bij het natte bananenmengsel. Voeg dan ook het bakpoeder, het zeezout en de vanille toe en mix nogmaals tot er een glad beslag ontstaat.
- Meng met de hand de chocoladestukjes en gemalen pecans erdoor.
- Stort het mengsel in de ingevette cakevorm en decoreer met 1 in de lengte doorgesneden banaan, wat extra chocolade stukjes en wat extra pecannoten.
- Bak het brood in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 50-60 minuten goudbruin en gaar (test dit eventueel met een saté-prikker). Je kunt het brood ongeveer een week in een luchtdichte trommel bewaren in de koelkast.
Tips:
- Ook lekker met 1 eetlepel speculaaskruiden erdoorheen.
- Je kunt ook alleen speltbloem gebruiken voor een luchtiger eindresultaat; het lijkt dan meer op een cake.
- Vervang het speltmeel en de speltbloem voor glutenvrije havermeel bij een glutonintolerantie.
- Vervang het ei door een chia-ei voor een ei-vrije / vegan optie.
- Geen plantaardige yoghurt in huis? Je kunt het brood ook maken met gewone (Griekse/schapen/geiten)yoghurt. Je kunt ook de kokosolie vervangen door roomboter.
- Het brood is extra lekker met een laag zelfgemaakte notenpasta.
Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink
Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink
Pingback: De lekkerste recepten voor Pasen |
Pingback: Voeding voor een goede weerstand |