Ik kook graag met de seizoenen mee; dit is goed voor zowel het milieu als voor mijn portemonnee. Qua fruit is er momenteel een stuk minder keus dan in de zomer. Ik kom de afgelopen tijd toch vaak bij dezelfde soorten fruit uit (peren, appels, bananen, mandarijnen of bessen uit de diepvries). Op zoek naar meer variatie ontdekte ik de bloedsinaasappel.
Prachtig van kleur, sappig en zoetzuur van smaak. Daarnaast is het een hele gezonde vrucht; het zit onder andere vol vitamine C en foliumzuur. Bloedsinaasappel is heerlijk bij deze romige vanillepap met zoete banaan en bittere pure chocolade. Een échte winterse smaakexplosie!
P.S. Ook leuk als ontbijt voor je Valentijn ❤
Je hebt nodig (voor 2 porties)
- 100 gram havermout
- 400 ml ongezoete amandelmelk
- 1/2e theelepel vanille poeder (of 1 theelepel vanille-extract)
- 2 kleine bloedsinaasappels
- 1 grote, rijpe banaan
- 30 gram pure chocolade (minimaal 85%)
- 40 gram hazelnoten
Zo maak je het:
- Meng de havermout samen met de amandelmelk, een snufje zeezout en het vanille-poeder in een steelpan en laat dit op laag vuur koken totdat de pap de juiste, romige textuur heeft (tussen de 10 en 15 minuten). Blijf goed roeren tussendoor. Voeg eventueel extra amandelmelk toe mocht dit nodig zijn.
- Snijd ondertussen de bloedsinaasappel in dunne schijven en snijd vervolgens de schil er af.
- Prak de helft van de banaan tot een puree en voeg dit toe aan de gare pap. Snijd de overige helft van de banaan in dunne plakjes.
- Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan totdat ze goudbruin zijn en hak ze in stukjes.
- Smelt de chocolade au-bain-marie.
- Verdeel de havermout over 2 kommen en decoreer met de bloedsinaasappel, banaan en gehakte hazelnoten. Drizzle er tot slot de gesmolten chocolade overheen.
Tips:
- Ook lekker met andere soorten noten (zoals pistache of amandel) of notenpasta. Notenallergie? Kies dan voor kokoschips of pitten of zaden en vervang de amandelmelk door rijst- of kokosmelk.
- Variatie tip: laat de pure chocolade weg en roer bij stap 3 een theelepel raw cacao poeder door de pap. Lekker met wat notenpasta en cacao nibs als topping.
- Voeg voor extra eiwitten eventueel een schep plantaardig proteïne poeder toe tegelijk met de geprakte banaan.
- Geen vanillepoeder in huis? Ook lekker met kaneel of cacao poeder.
- Voeg rozenblaadjes of bijenpollen toe voor een extra vrolijk effect.
- Meer verwarmende ontbijtjes vind je hier.
Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink
Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink
Pingback: 10x de lekkerste verwarmende ontbijtjes |