Buddha Bowl

Een Buddha bowl is een zeer goedgevulde kom die propvol zit met zeer voedzame, plantaardige ingrediënten. Denk aan véél groenten, volkoren granen & peulvruchten. Deze bowl bedacht & fotografeerde ik voor EkoPlaza. Ik ben gegaan voor een combinatie van rauwe & geroosterde groenten; juist ook lekker en verwarmend op koudere dagen dus.

Door bloemkool te roosteren met komijn ontstaat een totaal andere groente dan de bijna tot pap gekookte variant die nog op menig netvlies staat gebrand. In de oven wordt ‘ie lekker knapperig, zoeter en ontzettend smaakvol.

Zwarte bonen zijn wat mij betreft de beste keus wat peulvruchten betreft. Naast veel vezels, plantaardige eiwitten en ijzer bevatten ze namelijk veel antioxidanten (zelfs het hoogste gehalte van alle peulvruchten). Hun felle zwarte kleur doet dit al vermoeden; net zoals bij bijvoorbeeld blauwe bessen of druiven.

De romige kurkuma-tahin dressing werkt ontstekingsremmend, zit bomvol smaak en maakt de bowl helemaal af. Ideaal als je toe bent aan een gezonde boost!

IMG_2855

Je hebt nodig (voor 2 bowls): 

  • 100 gram baby spinazie
  • 70 gram bruine ronde rijst
  • 1 blik zwarte bonen
  • ontgeurde kokosolie of milde olijfolie
  • 1 zoete aardappel
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel ahornsiroop
  • 1/2e bloemkool
  • 1 theelepel gemalen kurkuma
  • 1/2e theelepel komijnzaad
  • 1/4e (kleine) rode kool
  • 1 eetlepel rode wijn azijn
  • 1 rijpe avocado
  • 1 eetlepel hennepzaad
  • 1 eetlepel pompoenpitten
  • zeezout & zwarte peper

Kurkuma-tahin dressing (4 porties):

  • 2 eetlepel witte tahin
  • 1 theelepel gemalen kurkuma
  • sap van 1/2e (kleine) citroen
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 1 teentje knoflook
  • 125 ml water
  • snufje zwarte peper en zeezout

Bereidingswijze:

  1. Kook de bruine rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking (reken op minimaal 45 minuten) en verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Snijd de zoete aardappel (de schil kan blijven zitten) in blokjes, doe ze in een kom en meng met 1 theelepel olie, 1 theelepel paprikapoeder, 1 theelepel ahornsiroop, zeezout & zwarte peper. Snijd de bloemkool in plakjes, doe dit in een aparte kom en meng met 1 theelepel kurkuma, 1/2e theelepel komijnzaad, 1 theelepel olie, zeezout & zwarte peper. Bekleed een bakplaat met bakpapier, verdeel de bloemkool aan een kant en de zoete aardappel aan de andere kant en zorg dat er niets op elkaar ligt. Rooster de groenten in ongeveer 20-30 minuten goudbruin en gaar.
  3. Snijd ondertussen de rode kool met een mes (of mandoline) in hele fijne reepjes. Doe het in een kom samen met een snuf zeezout en 1 eetlepel rode wijn azijn; laat dit even intrekken.
  4. Maak ondertussen ook de dressing door alle ingrediënten in een blender of staafmixer (eventueel met aanzetstuk) te combineren en te mixen tot er een romige dressing is ontstaan.
  5. Het is nu tijd om je bowls op te bouwen: verdeel de (gewassen) spinazie, afgespoelde & uitgelekte zwarte bonen, bruine rijst, geroosterde groenten & rode kool over 2 (grote) kommen. Snijd een rijpe avocado in plakjes en voeg ook dit toe aan de kommen. Schenk tenslotte wat van de kurkuma-tahin dressing over de bowls en bestrooi de kommen met 1 eetlepel pompoenpitten & 1 eetlepel hennepzaadjes.

 

Tips: overgebleven dressing kun je, goed afgesloten in de koelkast, een aantal dagen bewaren.

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

IMG_2869

IMG_2871

IMG_2895

IMG_2896

IMG_2976

IMG_2972

IMG_2985

6 gedachtes over “Buddha Bowl

  1. Pingback: Roy’s gehaktballen met puree |

  2. Pingback: Skinfoods + Glowing Beauty Shake |

Plaats een reactie