Avocado-bananenbrood

Bananen en avocado’s maken samen de meest heerlijke dingen; denk bijvoorbeeld aan een romige smoothie of gezonde chocolademousse. Dus waarom niet deze twee superfoods samenvoegen in een brood?

Voor EkoPlaza ontwikkelde & fotografeerde ik dit recept voor avocado-bananenbrood. Het is heerlijk als snack of ontbijt. Extra lekker besmeerd met wat cashewpasta en, als je er helemaal een feestje van wil maken, versierd met verse frambozen!

Dit brood is vrij van zuivel & geraffineerde suikers want het is uitsluitend gezoet met fruit. Je kunt ‘m zelfs 100% glutenvrij & vegan maken (zie tips). De avocado vervangt in dit recept de olie en zorgt voor de nodige gezonde vetten. Het zorgt ook voor een smeuïge structuur. YUMM!

Je hebt nodig (voor 12 porties): 

  • 55 gram havermeel
  • 200 gram amandelmeel
  • 1 eetlepel wijnsteenbakpoeder
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 theelepel gemalen vanille
  • snuf zeezout
  • 1 rijpe banaan
  • 1 rijpe avocado
  • 3 (kleine) eieren
  • 5 Medjoul dadels
  • 2 eetlepels kokoschips

 

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden
  2. Mix in de keukenmachine (of met een staafmixer) de banaan, (ontpitte) dadels, eieren & het vruchtvlees van de avocado tot een glad mengsel
  3. Meng in een beslagkom het haver- & amandelmeel, wijnsteenbakpoeder, kaneel, vanille en zeezout door elkaar en zorgt dat er geen klontjes meer inzitten
  4. Voeg het avocado-banaan mengsel toe aan het meel en spatel dit voorzichtig door elkaar totdat je een glad beslag hebt zonder klontjes maar mix vooral niet te lang
  5. Vet een cakeblik van 25 cm in met (kokos)olie of bekleed ‘m met bakpapier en verdeel het beslag er gelijkmatig over en bestrooi met de kokoschips
  6. Bak het brood in ongeveer 50-60 minuten goudbruin en gaar. Check dit door een satéprikker in het brood te steken, deze moet er droog uitkomen. Bedek het brood eventueel halverwege de baktijd met aluminiumfolie als de kokoschips dreigen te verbranden

 

Tips:

  • 100% glutenvrij? Maak dan zelf havermeel door glutenvrije havermout in een keukenmachine tot meel te malen of gebruik meer amandelmeel of boekweitmeel in plaats van havermeel.
  • Vegan of geen ei? Vervang de eieren dan door ‘chia-eieren’. Een ei vervang je door 3 eetlepels water te mengen met 1 eetlepel chiazaad.  Voor dit recept heb je 3 eieren nodig dus 3 eetlepels chiazaad en 9 eetlepels water. Laat dit even wellen voor je het aan het beslag toevoegt voor het beste resultaat. 
  • Voeg ook eens cacaopoeder en/of stukje gehakte pure chocolade of cacao nibs toe voor een chocolade variant. Laat dan de kaneel achterwege.
  • Bewaar dit brood, goed afgesloten, maximaal 4 dagen in de koelkast of vries plakjes in. 

 

©Personal Foodcoaching – 2015

12196276_807350089373402_1901085190768941931_n

 

 

 

7 gedachtes over “Avocado-bananenbrood

  1. Pingback: Super snacks! |

  2. Cathelijne

    Hi Marianne, Dankjewel voor dit heerlijke recept! Ik wil hem dit weekend gaan maken. Goede eiwitten-boost voor na het sporten. Zou ik eventueel ook alleen amandelmeel kunnen gebruiken? En kan ik het eventueel ook invriezen? Groetjes, Cathelijne.

  3. Pingback: Bananenbrood met kaneel-crumble |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s