Home made amandelmelk

Amandelmelk is een heel goed en lekker alternatief voor dierlijke melk. Plantaardige alternatieven zijn een betere optie. Je kun daarbij denken aan kokosmelk, rijstmelk, hennepmelk, hazelnootmelk en natuurlijk amandelmelk. Helaas is amandelmelk in de winkel vaak gezoet; let er dus goed op dat je een ongezoete variant koop. Helaas is het redelijk prijzig dus een budget alternatief is om zelf je amandelmelk te maken. Daarnaast is het zo gepiept en ook nog eens erg lekker! Amandelmelk is onder andere heerlijk door smoothies, in (havermout)pap en met muesli.

Ingrediënten (voor ongeveer 500 ml amandelmelk):

  • 100 gram blanke amandelen (dus zonder het bruine vliesje)
  • 500 ml water
  • optioneel: vanille extract, kaneel, Medjoul dadels (zonder pit!)

Bereiding:

  • doe de amandelen in een krachtige blender
  • voeg 250 ml water toe en laat het draaien totdat de amandelen zo goed als opgelost zijn
  • voeg dan het resterende water toe en laat nogmaals draaien
  • schenk de amandelmelk door een zeef, kaasdoek, jamzeef of speciale notenmelk doek in een grote kan et voila!
  • wil je het zoeter hebben? Laat dan wat dadels, vanille en/of kaneel meedraaien
  • het is goed afgesloten ongeveer 4 dagen houdbaar in de koelkast

Enjoy!

Tips:

  • Verhoog het gezondheidsgehalte van dit gezonde drankje nog meer door de noten eerst een nacht in water te laten weken. Dit breekt namelijk het fytinezuur wat van nature in noten zit af en maakt ze zachter waardoor ze gemakkelijker te blenden zijn.
  • Kies ook eens andere noten of zaden  in plaats van amandelen: bijvoorbeeld hazelnoten, macadamia’s of hennepzaad. 
  • Laat het overgebleven amandelpulp opdrogen of droog het op lage temperatuur in de oven; zo verspil je niets en krijg je een soort van amandelmeel. Dit meel kun je gebruiken in baksels zoals bananenbrood of doe het door smoothies in plaats van noten of notenpasta. 

Processed with VSCOcam with f2 preset

18 gedachtes over “Home made amandelmelk

  1. romeefelice

    Super! En wat makkelijk eigenlijk! Ga ik zeker een keer proberen. Weet je misschien ook hoelang je de melk dan ongeveer kan bewaren als het zelf maakt?

  2. Pingback: Havermout met appel & kaneel | Personal Foodcoaching

  3. Pingback: Pompoen smoothie | Personal Foodcoaching

  4. Pingback: Home made notenyoghurt |

  5. Pingback: Home-made muesli |

  6. Pingback: Melk goed voor elk? |

  7. Pingback: Chunky chocolade granola |

  8. Pingback: Appel-kaneel muffins |

  9. Pingback: Açai Berry Bowl |

  10. Pingback: Appel-kaneelmuffins. - Puur Suzanne. | Gezond, puur en lekker eten.

  11. Pingback: Salted Chocolate Smoothiebowl |

  12. Pingback: Vegan smoothie pannenkoeken met blauwe bessen |

  13. Pingback: ‘Bounty’ havermout |

Laat een reactie achter op romeefelice Reactie annuleren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s