Deze week niet 1 maar zelfs 2 recepten voor EkoPlaza Nijmegen Ziekerstraat! Deze 2 recepten voor het maken van mijn favoriete super-sandwiches staan in het teken van de paasbrunch.
Persoonlijk eet ik niet dagelijks brood en ik adviseer mijn cliënten ook om juist tijdens het ontbijt of de lunch de nadruk te leggen op verse maaltijden (vol groenten, fruit, noten, zaden, gezonde vetten en eiwitten) in plaats van de 2 tot 3 broodmaaltijden die wij Nederlanders gewend zijn. Heb je hier moeite mee? Neem gerust contact met me op; ik help je graag verder.
Met af en toe brood eten is echter niets mis; vooral als het brood van goede kwaliteit is en op de juiste manier belegd is. Volkoren spelt-zuurdesem van de EkoPlaza of een goede (biologische) bakker is een goed voorbeeld van kwalitatief goed brood. Waarom spelt? Veel mensen zijn (vaak zonder dat ze het door hebben) intolerant voor tarwe, maar verdragen spelt wel. Hier lees je er meer over. Wanneer je hier geen last van hebt kun je natuurlijk ook gaan voor tarwebrood; kies dan het liefst voor de volkoren-desem variant.
Wanneer ik brood eet, zorg ik er altijd voor dat het van goede kwaliteit is en beleg ik het met voedingsstofrijke producten zoals notenpasta, zalm, kiemen, geitenkaas, gegrilde groenten en humus. Vandaag deel ik 2 van mijn favoriete combinaties (de variant met humus is geïnspireerd op mijn favoriete salade van Bairro Alto :)).
Tijdens de paasbrunch zullen deze favorieten het goed doen bij zowel jong als oud! De gerookte zalm, zachte geitenkaas, alfalfa & humus zijn nog tot en met 7 april in de aanbieding bij EkoPlaza! Maak de brunch compleet met gekookte biologische eitjes, een gezond(er) paasbrood, een flinke kan versgeperst sap en vul champagne glazen met bosvruchten smoothie. In plaats van paaseitjes zijn power balls op basis van dadels met wat extra cacao erdoor ook heerlijk. Enjoy!
Speltsandwich met gerookte zalm, alfalfa & avocado
Je hebt nodig:
- 1 snee volkoren spelt-zuurdesembrood*
- handje verse spinazie, gewassen
- 30 gram zachte geitenkaas (naturel)
- 1 eetlepel verse bieslook, fijngesneden
- sap van 1/2e (kleine tot medium) citroen
- 50 gram gerookte bio zalm
- 1/2e rijpe avocado
- pluk alfalfa
- zeezout & zwarte peper
Zo maak je het:
- Prak de geitenkaas in een kommetje en voeg de bieslook, citroensap, zeezout & peper naar smaak toe
- Smeer de geitenkaas-spread op het brood en beleg met wat spinazie en vervolgens de zalm
- Snijd de avocado in plakjes en leg die op de zalm
- Maak de sandwich af met een alfalfa
Speltsandwich met humus & geroosterde groenten
Je hebt nodig:
- 1 snee volkoren spelt-zuurdesembrood*
- handje verse baby-spinazie
- 2 eetlepels humus (je kunt dit ook zelf maken)
- 1/2e rode paprika
- 1/2e gele paprika
- 1/4e courgette
- 1/2e rode ui
- geurloze kokosolie of milde olijfolie
- zeezout en zwarte peper
- 25 gram verse geitenkaas (naturel)
- 1 theelepel biologische pesto (je kunt dit ook zelf maken)
- 1 eetlepel pijnboompitten
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Snijd de paprika in reepjes, de rode ui in parten en de courgette in halve maantjes
- Doe de groenten in een ovenschaal** en besprenkel met wat olijfolie/kokosolie, zeezout en peper
- Rooster de groenten in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar
- Verdeel wat spinazie over het brood en verdeel de humus erover
- Leg de geroosterde groenten op de humus en verdeel de geitenkaas, pesto en pijnboompitten erover
*Of ander brood naar keuze. Verdraag je geen gluten? Je kunt het brood ook vervangen door zilvervliesrijstwafels.
**Je kunt de groenten ook grillen op een grillplaat/in een grillpan in plaats van in de oven.
Weinig tijd? Gebruik dan eens de kant-en-klaar gegrilde groenten of paprika’s (zonder gekke toevoegingen) van Albert Heijn!
Pingback: De lekkerste Paas recepten |