Feestbrood met spijs

Denk ik aan kerst of pasen dan denk ik aan kerst- of paasstol. Heerlijk vind ik dat!  Vooral de spijs vind ik onweerstaanbaar. Gezond of suikervrij is het helaas niet… De uitdaging was dus het bedenken van een feestbrood dat voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk is en daarmee zowel glutenvrij, zuivelvrij als geraffineerde suikervrij is. Na flink wat experimenteren kwam daar dit brood uit. Dit recept is een heel goed en smaakvol alternatief voor de reguliere stollen die je bloedsuikerspiegel meteen omhoog laten knallen.

Geniet dus verantwoord tijdens de feestdagen en bak dit heerlijke brood! 

Ingrediënten (voor 1 brood/cakeblik vol/15 plakjes):

Brood:

  • 300 gram amandelmeel (of 150 gram boekweitmeel en 150 gram amandelmeel)
  • 1 eetlepel wijnsteenbakpoeder
  • 1/4e theelepel zeezout
  • 1 eetlepel kaneelpoeder
  • 1 eetlepel kokosbloesemsuiker (of bio honing)
  • 4 eetlepels kokosolie of (gras)roomboter
  • merg van 1 vanille boon (of 1 eetlepel vanille extract)
  • 5 biologische eieren
  • optioneel: scheut plantaardige melk
  • 40 gram gedroogde bio abrikozen, in stukjes
  • 40 gram gedroogde vijgen, steeltje verwijdert en in stukjes
  • 40 gram gedroogde bio cranberry’s
  • 40 gram bio gojibessen
  • amandelschaafsel

Spijs:

  • 125 gram amandelmeel
  • 125 gram gedroogde abrikozen (of gebruik ontpitte Medjoul dadels voor een zoeter eindresultaat)
  • 1 theelepel bio honing
  • rasp van 1 + sap van 1/2e biologische citroen

 

Bereiding:

  1. begin met het maken van het spijs; zijn je abrikozen erg hard? Laat ze dan eerst even wellen in warm water totdat ze wat zachter zijn
  2. maal in de keukenmachine de amandelmeel, abrikozen, honing, rasp van 1 citroen en het sap van een halve citroen totdat je een plakkerige spijs hebt
  3. leg het spijs-mengsel op een stuk plastic keukenfolie en maak er met je handen een rol van (ongeveer zo lang als je cakeblik)
  4. rol de spijsrol strak in plasticfolie en leg het even in de koelkast of vriezer (ongeveer 15 tot 30 minuten) om op te stijven

Stol:

  1. verwarm de oven voor op 175 graden & bekleed een cakevorm met bakpapier
  2. meng in de keukenmachine (of in een kom met een garde) het amandelmeel, zeezout, wijnsteenbakpoeder, kokosbloesemsuiker en kaneel
  3. voeg dan de eieren, vanille en de kokosolie/boter toe en laat de machine draaien of roer totdat er een glad beslag ontstaat. Blijft het beslag te droog? Voeg dan een scheut plantaardige melk toe
  4. roer met de hand de cranberry’s, gojibessen, stukjes vijgen en abrikozen erdoor
  5. vul de vorm met de helft van het deeg, leg de spijsrol op het beslag en bedek de spijsrol met de overige helft van het beslag
  6. bestrooi het brood met amandelschaafsel en zet het brood ongeveer 50-60 minuten in het midden van de voorverwarmde oven totdat het goudbruin en gaar is (een saté prikker moet er schoon uitkomen). Let op: het  amandelschaafsel wordt snel te donker. Dek eventueel halverwege de baktijd het brood af met wat bakpapier of aluminiumfolie.

Enjoy!!

Tips: 

  • Voeg ter variatie ook eens de rasp van een halve biologische sinaasappel toe, vervang de kaneel door speculaaskruiden of vervang de gojibessen, cranberry’s & abrikozen door andere soorten gedroogd fruit zoals stukjes gedroogde vijgen, pruimen, rozijnen etc.
  • Je kunt dit brood ook zonder de spijs maken; laat dit dan gewoon weg.

 

IMG_2235-2

IMG_2158-2

12 gedachtes over “Feestbrood met spijs

  1. Pingback: Hoe overleef je de feestdagen? |

  2. Pingback: 2x Super-Sandwich |

  3. Pingback: De lekkerste Kerst recepten |

  4. Pingback: De lekkerste Paas recepten |

Plaats een reactie