chocolademousse-chiazaad-met-kokosroom-vanille-personal-foodcoaching-

Chocolademousse met vanille-kokosroom

Dit recept ligt al een hele tijd voor jullie klaar en nu kerst voor de deur staat leek het me een mooi moment om het te delen. Het fundament voor dit toetje ontstond toen ik bedacht dat een chia-pudding blenden zou kunnen voorkomen dat ik die ellendige chiazaadjes de hele dag door tussen mijn tanden vind. Het is eigenlijk een variant op dit ontbijt. Door chiazaadjes te blenden samen met dadels ontstaat er een heerlijke, romige mousse-achtige textuur. En dat zonder een zuivel of eieren!

Dit dessert kun je prima een aantal dagen van tevoren maken, wat weer scheelt tijdens de feestdagen. De mousse wordt zelfs lekkerder en steviger na een nachtje in de koelkast. Het is subtiel gezoet met dadels en heeft een intense chocoladesmaak door de rauwe cacao en de pure chocolade. Een snufje zout zorgt ervoor de chocoladesmaak extra wordt opgehaald. Heb je een grote groep eters? Je kunt het recept gemakkelijk verdubbelen. Meer recepten voor tijdens de feestdagen vind je hier.

Ik wens jullie alvast hele fijne kerstdagen en een mooi 2018 toe! 

Je hebt nodig voor de mousse (2 porties):

  • 20 gram pure chocolade (ik gebruik graag Vivani 92% maar 85% werkt ook) + eventueel extra voor serveren
  • 250 ml plantaardige melk (zoals amandel- of kokosmelk)
  • 2 eetlepels rauwe cacao poeder
  • 2 eetlepels chiazaad
  • 3 zachte Medjoul dadels, ontpit
  • merg uit 1/2 vers vanillestokje (of 1/2e theelepel vanillepoeder)
  • snuf zeezout (of Maldon- of Himalayazout)

Je hebt nodig voor de vanilleroom (2 porties):

  • 1 blikje kokosroom (bijvoorbeeld deze)
  • merg uit 1/2 vers vanillestokje (of 1/2e theelepel vanillepoeder)

Zo maak je het:

  1. Zet het blikje kokosroom een nachtje in de koelkast zodat de room goed stevig wordt.
  2. Doe alle ingrediënten behalve de pure chocolade in een blender en mix tot er een romige massa zonder stukjes ontstaat.
  3. Smelt de pure chocolade au-bain-marie en doe het bij het chia-mengsel in de blender. Laat de blender nogmaals draaien tot alles goed gecombineerd is.
  4. Verdeel het nog ietwat vloeibare chocolademengsel in 2 glaasjes en zet dit minimaal 6 uur maar het liefst een nacht in de koelkast om op te stijven.
  5. Maak de volgende dag de kokosroom door het dikke gedeelte uit het blikje kokosroom te scheppen. Voeg het merg uit de andere helft van het vanillestokje toe en klop dit met een handmixer tot een mooie, lobbige room.
  6. Verdeel de vanilleroom over de chocolademousse en rasp er eventueel wat extra pure chocolade over. Enjoy!

Tips:

  • Kun je geen kokosroomvinden? Gebruik een 400 ml blik volvette biologische kokosmelk. Zet deze een nachtje op de kop in de koelkast zodat de kokosroom zich extra goed scheidt van het kokoswater. 
  • Wil je de pudding notenvrij houden? Gebruik dan kokosmelk, rijst- of havermelk in plaats van notenmelk. 
  • Het beste resultaat bereik je wanneer je een high-speed blender zoals een Vitamix gebruikt. Heb je een gewone blender? Doe alle ingrediënten dan in de blender zoals bij stap 2 beschreven staat maar zet de blender nog niet aan. Laat alles 30 minuten weken zodat de dadels en chiazaadjes zachter worden; zo wordt het veel romiger. 

 

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

 

 

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

Advertenties

2 gedachtes over “Chocolademousse met vanille-kokosroom

  1. Pingback: De lekkerste Kerstrecepten |

  2. Pingback: De lekkerste recepten voor Pasen |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s