Het lijkt misschien een heel overbodige bezigheid, maar het is echt de moeite waard. Vanuit gezondheidsperspectief, maar vooral voor de heerlijke smaak! Conventionele mayonaise is gemaakt met zonnebloemolie, niets mis mee zou je zeggen. Maar een teveel aan deze omega-6 rijke olie kan voor veel problemen en klachten zorgen. Maar daarover later meer. Deze mayonaise maak ik daarom met avocado olie (of extra vierge olijfolie )!
Ingrediënten:
- 250 ml avocado olie (of extra vierge olijfolie)
- 2 (superverse) biologische eieren (weide eieren/Demeter kwaliteit is nóg beter!)
- 1 biologische eidooier
- sap van 1/2 kleine citroen
- 1 flinke theelepel fijne mosterd
- snufje Himalaya zout of Keltisch zeezout
- 1/2 theelepel kurkuma
Bereiding:
- Doe alle ingrediënten (behalve de olie) in de kom van de keukenmachine of aanzetstuk/kom van de staafmixet.
- Zet hem ongeveer 30 seconden aan en voeg dan de olie langzaam in kleine delen toe (omdat citroensap en olie moeilijk mengen).
- Ga door tot alle olie op is en je een mooie volle mayonaise hebt.
- Voeg eventueel nog meer zeezout, citroensap of mosterd toe naar smaak.
- Bewaar het goed afgesloten in een leuk glazen potje in de koelkast (je kunt het ongeveer 1 week bewaren).
Enjoy!
Tips:
-Avocado olie is de aan te raden olie want veel milder van smaak en bevat goede vetzuren. Gebruik je olijfolie en vind je het te sterk naar olijven vindt smaken? Dan kun je het een dag in de koelkast laten staan voor gebruik; dan is de overheersende smaak van olijf weg. Of kies voor een milder smakende olijfolie. Zorg voor (super) verse eieren omdat je ze rauw gebruikt en speel ze eventueel eerst af met gekookt water.
-Niet voor kwetsbare groepen zoals zwangeren of ouderen ivm rauwe eidooier.
Pingback: Witlofsalade met appel & cranberry | Personal Foodcoaching
Pingback: Smoky veggie burgers |
Pingback: Autumn Bliss Bowl |
Pingback: Lunchbowl met eiersalade & zoete aardappel |