Er is weer een nieuwe EkoPlaza folder dus ook weer een nieuw recept! Dit keer volkoren speltpizza met mijn seizoensfavoriet: groene asperges! Al eerder poste ik een recept voor pizza met een bloemkoolbodem. Ook erg lekker, maar eerlijk is eerlijk, een échte pizzabodem inclusief crunch is het niet. Vandaar dit recept! Door volkoren speltmeel in plaats van bloem te gebruiken, verhoog je de voedingswaarde en het zorgt daarnaast voor een lekkere, volle smaak. Hoewel dit een gezondere variant is blijft pizza iets dat je bij wijze van traktatie eet; zie het dus als 80/20 momentje en geniet! De groene asperges zijn nu héél voordelig en ook de buffel-mozzarella is nog tot en met 5 mei in de aanbieding bij EkoPlaza Ziekerstraat. Haal ze nu in huis met maar liefst 50% korting; het zijn namelijk weer de verleidelijke prijsweken! Deze week staan de favorieten van Jennifer de Jong van lunchroom Sugarless in de folder. Kokoswater, diverse superfoods, kastanje- en kokosmeel en quinoa koop je nu bijvoorbeeld ook allemaal met 50% korting!
Snel naar EkoPlaza Ziekerstraat dus!
Je hebt nodig (voor 2 pizza’s, 2-4 personen):
- 275 gram spelt-volkorenmeel
- 14 gram gedroogde gist
- 1 theelepel bio honing
- 1 eetlepel olijfolie
- 1/2e theelepel zeezout
Topping:
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 teen knoflook, fijngesneden of uitgeperst met een knoflookpers
- ontgeurde kokosolie of milde olijfolie
- blaadjes van 1 plantje basilicum, grof gesneden (bewaar wat blaadjes ter garnering)
- zeezout & zwarte peper
- 1 bosje groene asperges (250 gram), de houtachtige uiteinden verwijderd (zo’n 2 a 3 cm)
- 60 gram biologische Parmaham (laat dit achterwege voor een vega variant)
- 1 bol buffel-mozzarella, in stukken gescheurd
- 30 gram pecorino, geraspt
- 2 handjes bio cherry tomaatjes, gehalveerd
- extra vierge olijfolie
Zo maak je het:
- Doe de gedroogde gist samen met 200 ml lauwwarm water en 1 theelepel honing in een kommetje en roer totdat de gist is opgelost
- Doe het speltmeel, zeezout, olijfolie en het gistmengsel in een keukenmachine met kneedhaken en kneed het zo’n 5 minuten totdat er een grote bal is ontstaan*
- Doe het deeg in een grote kom, zet het op een warme plek (bijvoorbeeld voor de verwarming) en dek het af met plasticfolie en laat het 60 minuten rijzen
- Verwarm wat olie in een pan op matig vuur en voeg de fijngesneden/uitgeperste knoflook toe en bak 1 minuutje op laag vuur (pas op: de knoflook mag niet bruin worden, dan wordt het bitter!)
- Voeg dan de tomatenblokjes en basilicumblaadjes toe en laat dit indikken tot een saus
- Breng de saus op smaak met zeezout en versgemalen peper
- Stoom of blancheer ondertussen de asperges totdat ze net beetgaar zijn
- Verwarm de oven voor op 200 graden (wanneer je een pizza-steen gebruikt, leg je deze ook alvast in het midden van de oven; plaats anders een bakplaat)
- Kneed het gerezen deeg op een met speltbloem/meel bestoven werkvlak (als het wat plakkerig is, voeg dan wat extra meel toe)
- Verdeel het deeg in tweeën en rol het met een deegroller uit tot 2 dunne pizzabodems
- Verdeel de twee bodems over 2 stukken bakpapier
- Besmeer elke pizza met de basilicum-tomatensaus (houd de randen vrij) en beleg het met de rest van de toppings
- Bak de pizza’s een voor een op de voorverwarmde pizza-steen (of bakplaat) goudbruin, gaar en knapperig (in 15 a 20 minuten)
- Besprenkel de pizza’s nog met wat extra vierge olijfolie en wat verse basilicumblaadjes
Enjoy! *Je kunt het deeg ook met de hand kneden; kneed het dan zo’n 10 minuten
Tip: deze pizza smaakt natuurlijk ook heel lekker met andere toppings! Leef je uit 😉