Salade met aardpeer, hazelnoot, linzen & geitenkaas

De aardpeer; een vreemd uitziende, knobbelige knolletje, een ‘vergeten groente’ die ook wel bekend staat als ‘Topinamboer’ of ‘Jeruzalem-artisjok’. Al een tijdje zie ik deze vaak lichtbruine (maar soms ook rozige) groente liggen bij de natuurwinkel. Ik heb al een paar keer op het punt gestaan om ze mee te nemen  maar het toch maar niet gedaan; ik had eerlijk gezegd geen idee wat ik er mee moest doen en hoe ze zouden smaken…

Laatst kon ik mijn nieuwsgierigheid niet meer bedwingen en ik heb de gok toch maar genomen. Wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb! Na wat googelen over verschillende bereidingswijzen besloot ik ze te roosteren in de oven. Ze kwamen er perfect uit; heerlijk knapperig (het deed me denken aan geroosterde aardappeltjes)! Aardpeer smaakt licht zoet, noot-achtig en het heeft wat weg van artisjok. Ook zijn ze heel gezond: vol vezels, vitamine B1, ijzer & magnesium. Helaas is het aardpeer-seizoen al voorbij (ze zijn vooral in december volop verkrijgbaar), maar mocht je ze toch tegenkomen; probeer ze dan zeker eens in deze salade! 

Ingrediënten (2 personen):

  • 400 gram aardpeer
  • 1 potje biologische linzen
  • ontgeurde kokosolie
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 60 gram zachte geitenkaas
  • 40 gram (geroosterde) hazelnoten
  • 75 gram bio veldsla (of rucola)
  • 2 eetlepels rode wijn azijn
  • 1 theelepel honing
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zeezout & peper

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Schil de aardperen (hoeft niet heel nauwkeurig) en snijd ze in stukjes
  3. Doe de aardpeer in een ovenschaal en bedek de stukjes met wat gesmolten ontgeurde kokosolie, tijm, zeezout & zwarte peper
  4. Bak de aardpeer in zo’n 30 tot 40 minuten goudbruin en gaar
  5. Maak ondertussen de dressing door de azijn, olijfolie, honing en wat zeezout en peper te combineren en goed door elkaar te roeren
  6. Laat de linzen uitlekken en spoel ze even af met warm water.
  7. Meng de (gewassen) veldsla met de dressing en verdeel de aardpeer, linzen, hazelnoten en verbrokkelde geitenkaas erover

Enjoy!

Tips: 

  • Kun je geen aardpeer vinden? Je zou ook pastinaak als alternatief kunnen gebruiken.
  • Ter variatie is het lekker om de aardpeer samen met wat tijm-takjes te roosteren.

Een gedachte over “Salade met aardpeer, hazelnoot, linzen & geitenkaas

  1. Pingback: Aardpeer-gratin met snijbiet | Personal Foodcoaching

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s