Op Amerikaanse foodblogs kom ik vaak ‘baked oats’ tegen; oftewel havermout gebakken in de oven. Op mijn ‘to do’ lijstje stond dan ook al een tijdje het bedenken & maken van een eigen variant hierop. Het is er eindelijk van gekomen!
Dat haver erg gezond is wisten we natuurlijk al, maar dit recept zorgt voor de nodige afwisseling & variatie. Super als ‘lazy Sunday’ ontbijt! De dag erna smaakt hij opgewarmd in de oven eigenlijk nog lekkerder. Pluspuntje: je hele huis gaat heerlijk naar appeltaart ruiken! 😉
Je hebt nodig (voor 4 porties):
- 185 gram havervlokken (eventueel glutenvrij)
- 2 theelepels kaneel
- 1/3e theelepel zeezout
- 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
- 375 milliliter amandelmelk
- 3 biologische eieren
- 1 theelepel vanille-extract
- 2 eetlepels biologische honing (of ahornsiroop)
- 2 eetlepels extra vierge kokosolie
- 1 appel, geschild en in stukjes
- 150 gram blauwe bessen (mag ook uit de diepvries)
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een ovenschaal in met wat kokosolie.
- Mix de havervlokken, kaneel, zeezout en bakpoeder in een kom door elkaar.
- Verdeel dan het havermengsel en het fruit over de bodem van een ovenschaal.
- Klop in een kom de eieren, amandelmelk, vanille, honing en kokosolie goed door elkaar en schenk het over de haver- en fruitlaag; zorg dat het goed verdeeld is over de ovenschaal.
- Bak de havermout in ongeveer 40 -45 minuten goudbruin en gaar. Serveer zo of met een flinke klodder (kokos)yoghurt.
Geniet!
Tip: ook lekker met wat rozijnen door het beslag of walnoten of pecannoten erover!
Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink
Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink
Pingback: Havermout met matcha, banaan & kokos |
Pingback: 10x de lekkerste verwarmende ontbijtjes |