Home made guacamole

Guacamole is een overheerlijke (dip)saus op basis van avocado op smaak gebracht met knoflook, limoen, tomaat en kruiden. Zelf guacamole maken lijkt misschien een overbodige activiteit. Toch is het zeer de moeite waard; de meeste kant-en-klare guacamole die je in de winkels kunt halen zitten vol additieven, E-nummers & suiker. En vers zijn ze bepaald niet. Daarnaast is de smaak van zelfgemaakte, verse guacamole onovertroffen.

Avocado is dus de basis van guacamole en misschien we hét gezondste voedingsmiddel op aarde. Het zit bomvol gezonde vetzuren, vezels, vitamine A, B1, B2, B6, C, E, foliumzuur, magnesium en kalium. Avocado is ook erg veelzijdig: je kunt ze zo eten (met wat zeezout, peper en eventueel wat balsamico azijn), als beleg op rijstwafels, boekweitwraps, speltbrood, door smoothies (voor een romig effect en gezonde vetten). Je kunt er zelfs gezonde chocolademousse mee maken!

In dit recept staat avocado ook centraal; maar dan als hartige variant vol gezonde smaakmakers als knoflook en limoen. Guacamole is heerlijk naast Mexicaans eten, als spread op rijstwafels/wraps/speltbrood, als dip voor rauwkost, naast een stukje vis of kip en als 80/20 momentje naast (biologische) maïs tortilla chips. Dit recept staat daarnaast in een handomdraai op tafel; proberen dus!

Ingrediënten:

 • 3 rijpe avocado’s
 • 2 limoenen
 • 1 rijpe bio tomaat (of handje bio cherry-tomaatjes)
 • 2 teentjes knoflook (heel fijn gesneden)
 • 1 sjalot
 • chili poeder
 • zeezout

Bereiding:

 • verwijder het vruchtvlees van de avocado’s en doe het in een keukenmachine*
 • laat de keukenmachine draaien totdat er een gladde massa is ontstaan
 • snijd de knoflook, ui en tomaat fijn
 • roer de knoflook, ui, tomaat en het sap van de limoenen door de gepureerde avocado
 • breng het geheel op smaak met chilipoeder & zeezout

Enjoy!

*Je kunt de avocado’s ook met een vork prakken als je geen keukenmachine hebt.

Tip: voeg ook eens wat verse koriander toe voor een extra smaak.

Processed with VSCOcam with f2 preset

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s