Een kijkje in mijn nieuwe huis!

In deze nieuwe blog even geen voedingsadviezen of recepten maar een kijkje in mijn nieuwe huis. Kleine waarschuwing vooraf, sla dit vooral over als je niets hebt met verbouwen of interieur ;).

Zoals je wellicht hebt meegekregen via social media heeft de verbouwing van ons jaren ’40 huis in Zutphen langer geduurd dan gepland. We kochten het in juli 2017 en riepen toen vol zelfvertrouwen dat het rond de kerst wel af zou zijn. Uiteindelijk zijn we bijna 2 jaar bezig geweest en hebben we veel meer aangepakt dan we van tevoren hadden gepland.

Hieronder zie je op de foto’s van de makelaar in welke staat we het huis kochten. In de jaren ’70 is er een verbouwing gedaan inclusief prachtige bruine schrootjesplafonds, stenen blokken op de overloop, elke kamer een ander kleurig behang en interessante vloerbedekking… De goede belichting op de foto’s zorgt er voor dat het huis ook nog wat positiever naar voren komt dan hoe wij het in werkelijkheid aantroffen 😉

Om te beginnen hebben we alles uit het huis gesloopt waarna letterlijk alleen de (meeste) kale muren zijn blijven staan. Toen hebben we de indeling van het huis gewijzigd door de plek van de trap te verplaatsen om zo een hal met toilet te creëren; dat was er namelijk niet op de benedenverdieping. De handige kelder onder het huis was moeilijk bereikbaar dus ook die trap hebben we verplaatst en toegankelijk gemaakt met een nieuw luik. Ook hebben we de badkamer verplaatst naar een slaapkamer om zo een grotere badkamer met een dubbele wastafel en een bad (mijn grootste wens!) te realiseren. Omdat mijn vriend en ik allebei een eigen werkkamer nodig hebben, hebben we uiteindelijk ook de zolder verbouwd om hier 3 kamers te realiseren. Verder is de tuin compleet leeggehaald en is er een oprit, nieuwe schutting en schuur met overkapping gerealiseerd.

Ondanks ons beperkte budget is uiteindelijk toch het hele huis aangepakt en gemoderniseerd. Zo is alles geïsoleerd, is er vloerverwarming, nieuwe leidingen en elektra aangelegd, zijn rotte kozijnen vervangen en dankzij de inspanningen en het denkwerk van mijn vader is het huis zo goed als gasloos, door een heel complex systeem van een warmtepomp, zonneboiler en zonnepanelen. Vraag me niet naar de details haha 😉

Ik zeg wel steeds ‘we’ maar eigenlijk kon ik door mijn gezondheid helaas niet veel met de fysieke klussen meehelpen, maar gelukkig kon ik mij bezighouden met plannen maken, materialen uitzoeken en ophalen, uren pinteresten en zorgen voor de catering natuurlijk 😉 De drijvende krachten achter de verbouwing waren zonder meer mijn vader (onze aannemer, planner, architect, tegelzetter en uitvoerder in een) en mijn vriend. Met z’n tweeën hebben zij eigenlijk de gehele verbouwing gedaan (daardoor was het ook budgetair haalbaar maar duurde het langer) met af en toe de ondersteuning van een vakman zoals een elektriciën of een timmerman. Het mag gezegd worden: zonder de inspanningen van mijn vader was het huis nooit zo mooi en goed doordacht geworden dus alle credits en lof voor hem!

 

 

 

Dan iets meer over het interieur. Ons doel was om een tijdloos huis te creëren waar we over 10 jaar ook nog blij mee zijn.

Foto: Aukje van Rossum

Omdat het een ouder huis is uit de jaren ’40 waren er nog veel oude details aanwezig zoals paneeldeuren en glas-in-lood ramen; deze hebben we dan ook allemaal weer in ere hersteld. We wilden die stijl van het huis benadrukken en hebben daarom nog meer toegevoegd zoals granito-vloeren in de hal, toiletten en overloop en een visgraatvloer (bedankt voor de tip Stulp Interieur!) op de benedenverdieping. Verder zie je overal messing accenten terug en de originele en suite deuren met hoekkasten zijn teruggeplaatst zoals we die op een oude bouwtekening van het huis zagen. Ook hebben we gekozen voor een zwarte traploper op beide vaste trappen.

De originele bakstenen schouw in de woonkamer hebben we laten zitten; een toekomstdroom is om hier een houtkachel voor te installeren. Verder zie je metrotegels terugkomen in de keuken en de toiletten. We hebben ervoor gekozen om het overal heel licht te houden met witte muren en lichte vloeren.

Wel hebben we veel planten staan voor wat levendig groen en ook oker is een kleur die vaak terugkomt in accessoires. Dit is ook de kleur die het meest in het glas-in-lood van de en suite deuren zit dus vandaar. We hebben overigens uit budgettaire overwegingen nagenoeg geen nieuwe meubels gekocht en alles meegenomen uit Nijmegen. Sommige meubels zijn na 9 jaar wel écht aan vervanging toe dus daar zijn we nu hard voor aan het sparen.

Bovenstaande foto’s: Aukje van Rossum 

De keuken is echt mijn project geweest en daar is voor mij de meeste tijd in gaan zitten. Omdat ik zo graag kook en de keuken ook voor mijn werk veel gebruik, was het extra belangrijk dat dit een functionele en prettige ruimte zou worden. Ook qua look had ik een duidelijke visie. Zo wilde ik graag een witte, lichte keuken met paneeldeurtjes en metrotegels. Voor het aanrechtblad wilde ik wit Carrara marmer (daar maak ik ook mijn food-foto’s op) maar dat werd ons van alle kanten afgeraden in verband met de vlek- en krasgevoeligheid van marmer. Toen zijn we op zoek gegaan naar een marmerlook composiet-steen. Daar is de meeste tijd in gaan zitten want er zijn zoveel opties en soorten. We zijn bij ontelbaar veel keukenwinkels en hardsteen-zaken geweest. Gelukkig vonden we het juiste blad waar mijn vriend en ik het meteen unaniem over eens waren en we zijn er nog steeds super blij mee!

Verder moesten we werken met de ruimte die er was. Het is geen grote keuken dus helaas geen kookeiland voor mij. Maar wel een hele praktische u-vorm keuken met veel werkblad-oppervlak waarin het heel fijn werken is. Omdat de ruimte niet heel groot is wilde ik geen bovenkastjes; dit zou de ruimte mijn inziens zwaar en optisch kleiner maken. Vandaar dat we voor open planken hebben gekozen. Ik houd ook van de gezelligheid die open planken uitstralen; je kunt er van alles op uitstallen! Mijn vader kwam met het geniale idee om messing staven in de muur te verankeren zodat de planken die aan de muur zitten het niet zouden begeven (dat is me in het verleden namelijk wel eens gebeurd; ik pak planken altijd helemaal vol haha) en het er optisch mooi uit zou zien. Al met al ben ik super blij met het eindresultaat; het is écht onze droomkeuken geworden!

Foto: Aukje van Rossum


Mijn praktijkruimte/werkkamer is ook een plek waar ik graag ben. Vanuit het balkonraam heb ik prachtig uitzicht over het weiland (in de winter is dit de IJsbaan van Zutphen). Verder is het is een prettige lichte ruimte geworden waar ik met veel plezier werk en mijn cliënten voor foodcoaching ontvang.

Bovenstaande foto’s: Aukje van Rossum

Het was een pittige periode voor ons waarin vooral het op en neer reizen tussen Nijmegen en Zutphen en het opgeven van nagenoeg alle vrije tijd ons op een gegeven moment heel zwaar vielen, maar het eindresultaat maakt dat je het allemaal weer vergeet. Het laatste project dat we nu gaan aanpakken is de beplanting van de tuin nog wat inrichtingsdingen en dan zijn we er voorlopig wel even klaar mee ;). Nu zijn we vooral aan het genieten van ons huis en ook Zutphen als woonplaats bevalt ons heel goed. We voelen ons al helemaal thuis! En een ding staat vast: dit jaar gaan we hier zéker kerst vieren! 😉 ❤

Een paar tips die ik jullie niet wil onthouden:

 • Meer zien van de verbouwing en het nieuwe interieur? Op mijn instagram pagina vind je onder het kopje ‘New Home’ op stories meer foto’s en filmpjes.
 • Bij ByNord in Zutphen scoorde ik leuke interieur dingen zoals een servies van Broste Copenhagen en messing zeepdispensers.
 • Een granito vloer laten storten is heel erg kostbaar. Je kunt ook granito-tegels kopen en deze naadloos aan elkaar leggen; dat scheelt bakken met geld!
 • De messing handgrepen van de keuken en de en suite kasten en de wc-rolhouders komen uit Engeland via Etsy en ook daar ben ik zeer over te spreken. Goede prijs-kwaliteit verhouding!
 • Sommige foto’s in dit artikel komen van de makelaar of uit onze eigen collectie, maar de mooie sfeerbeelden zijn gemaakt door Aukje van Rossum. Wil je ook zulke prachtige foto’s? Neem dan eens een kijkje op de site van Aukje van Rossum. Ook newborn- en bruidsfotografie.

Heb jij nog goede interieur- of verbouw tips? Laat het hieronder achter. Van elkaar kunnen we leren! 🙂 

4 gedachtes over “Een kijkje in mijn nieuwe huis!

 1. Cathelijne

  Prachtige binnenkijker, Marianne! Geweldige stijl. Wat een werk hebben jullie verricht! Zo fijn dat jullie daar nu volledig van kunnen genieten! Happy new home! Liefs uit Nijmegen!

 2. Hallo Marianne,
  Wat een leuk idee om ons een kijkje in je nieuwe huis te gunnen! Wat een metamorfose zeg! Knap dat jullie dat veelal zelf hebben gedaan. Het resultaat mag er wezen!
  Rob en ik wensen jullie veel woongenot en hopen dat je praktijk een goede doorstart zal maken.
  Als je zin hebt om een keer koffie in Epse te komen drinken ben je welkom! (Jorinde is hier in de Herfstvakantie)
  Groetjes,
  Jozien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s