Deze chocolade bonbons met pinda’s en dadels doen het altijd goed! Als eetbaar cadeautje, als friandises bij een etentje of om chocolade cravings mee te stillen. Omdat ze er zo feestelijk uitzien maak ik ze het liefst voor Oud & Nieuw, naast een flinke schaal appelflappen. Ik ben nu eenmaal een zoetekauw! 😉 En van chocolade in combinatie met zoute pinda’s krijg ik écht nooit genoeg. Enjoy!
Je hebt nodig (voor 20 stuks):
- 50 gram geroosterde (biologische) pinda’s + extra voor serveren
- 1/2e theelepel zeezout
- 200 gram zachte medjoul dadels (ontpit en fijngesneden)
- 50 gram havervlokken
- 50 gram (2 flinke eetlepels) smeuïge biologische pindakaas
- 1/2e theelepel zeezout of meer naar smaak
- optioneel: vanille extract
- 30 gram pure chocolade (mijn favoriet is vivani 92%), om in te dopen
Zo maak je ze:
- Doe de pinda’s en een 1/2e theelepel zeezout (wanneer je ongezouten pinda’s gebruikt) in een keukenmachine en laat even draaien tot de pinda’s grof gehakt zijn (of doe dit met de hand).
- Voeg nu de (ontpitte) fijngesneden dadels, de havervlokken, de pindakaas en het vanille extract toe aan de keukenmachine. Laat de machine draaien tot alles goed gemixt is en er een plakkerige massa ontstaat waarvan je gemakkelijk samenhangende balletjes kunt rollen. Proef en voeg eventueel extra zout naar wens toe als je hier van houdt. Rol 20 balletjes (van ongeveer 15 gram) van het mengsel.
- Plaats de balletjes in de koelkast om op te stijven en verwarm ondertussen de chocolade au bain marie.
- Doop de balletjes in de gesmolten chocolade en leg ze vervolgens weer op een bord. Bestrooi de bonbons eventueel met extra fijngehakte pinda’s of kokosrasp. Laat de balletjes met het chocoladelaagje opstijven in de koelkast. Je kunt de bonbons, goed afgesloten, zeker twee weken bewaren in de koelkast. Wil je ze langer bewaren? Verplaats ze dan naar de vriezer.
Tips:
- Liever geen pinda’s? Je kunt de pinda’s gemakkelijk vervangen door amandelen en de pindakaas door amandelpasta.
- Pinda- en notenvrij? Je kunt de pinda’s door geraspte kokos of pitten/zaden vervangen en de pindakaas door tahin of zonnebloempasta.
Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink
Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink-
Pingback: De lekkerste Kerstrecepten |