Het is je waarschijnlijk niet ontgaan dat het hier & op Facebook de afgelopen weken wat stiller was; ik was namelijk lekker aan het genieten van mijn vakantie op paradijselijk Curaçao. Wellicht heb je hier al een paar foto’s van voorbij zien komen als je me volgt via instagram. En dat je hier, naast volop genieten van zon, zee & strand, ook heel lekker (en in sommige gevallen zelfs gezond) kunt eten, dat zal ik in deze blog met je delen.
Op Curaçao vind je een mix van culturen en dat heeft uiteraard ook invloed op de lokale keuken. De Nederlandse invloed is overal merkbaar. Je kunt overal Nederlands praten en er is zelfs een Albert Heijn. Er worden natuurlijk veel verse tropische groenten en fruit gegeten maar helaas is fastfood ook hier ruim vertegenwoordigd. Daarnaast frituren ze op Curaçao graag en gooien ze veel suiker door alles (zelfs door smoothies.. :(). Alhoewel een beetje suiker op zijn tijd (en zeker op vakantie) echt niet zo erg is, wil ik het wel binnen de perken houden om zoveel mogelijk energie te houden dus vaak was het even zoeken naar gezondere alternatieven. Gelukkig heb ik die gevonden!
Hierbij mijn favoriete hotspots!
Max & Bee Juicery
Dit was echt onze beste ontdekking op Curaçao! Vooraf had ik al uitgezocht of er ergens verse sappen te koop waren op Curaçao en ik kwam al snel bij Max & Bee uit. Het wordt sinds april 2014 met veel passie gerund door Brenda Koek. Het is haar missie om Curaçao gezonder te maken en mensen te inspireren gezonder te gaan leven. Na de lange vlucht en een flinke jetlag was ik echt toe aan wat vitamientjes en de sapjes van Brenda waren daarom ook meer dan welkom. In de ‘Juicery’ kun je terecht voor biologische, rauwe, koudgeperste groente- en fruitsappen (denk aan sappen met biet, spinazie, boerenkool, gember en ananas), notenmelk (zoals amandel- of cashewmelk), healthy lunchgerechten en zoete rawfood traktaties zoals dadelballetjes. Alles wordt met liefde door Brenda zelf gemaakt. De sappen van Max & Bee zijn ook verkrijgbaar bij de Centrum Supermarket.
- Home made notemelk
Hofi Cas Cora
Dit is zo’n fijne plek! Hofi Cas Cora is een biologische boerderij die wordt gerund door een jong, enthousiast stel. In het weekend gaan ze open voor ontbijt & lunch. Alles op de kaart komt uit eigen moestuin en alles is even smaakvol. Ze werken volgens het ‘from farm to table’ principe en zijn een groot voorstander van lokale producten. De kaart wisselt en is afhankelijk van de oogst maar er staan vaak eiergerechten, wafels, taco’s, salades, rijkbelegde sandwiches en gebak op de kaart. We zijn hier meerdere keren geweest en ik bestelde onder andere een keer salade met lokale geitenkaas en hibiscus-jam, een porridge superfood bowl en een stukje granaatappel-limoentaart. Zo lekker allemaal! Nog een plus: ze serveren ook de koudgeperste groente- en fruit sappen van Max & Bee. Ook leuk: op het erf lopen allerlei dieren zoals geitjes, kippen en een ezel dus genoeg te zien. Er hangt een hele relaxte, ongedwongen sfeer en het is gezellig & smaakvol ingericht. Een must-visit als je op Curaçao bent!
- Salade met lokale geitenkaas & hibiscus jam
- Granaatappel-limoen cake
- Porridge Superfood Bowl
Osteria Rosso
Aan het zwembad van ons hotel zat restaurant Rosso. Dit Italiaanse restaurant heeft een prachtig interieur en een heerlijke kaart. Ze werken hier veelal met biologische producten en hebben ook veel aandacht voor een glutenvrij dieet; op dinsdagavond is het namelijk altijd ‘glutenvrije avond’ en kunnen alle pasta’s en pizza’s ook glutenvrij worden besteld. We hebben hier een keer heerlijke salade met verse tonijn-steak gegeten en op glutenvrije avond heb ik er een glutenvrije pizza gegeten. De topping was heerlijk, de bodem voor mijn smaak te dik en daardoor niet erg krokant. Je kunt hier heerlijk zitten en ook de huisgemaakte tiramisu is een aanrader!
- Glutenvrije pizza
- Prachtige zonsondergang bij Rosso
Royal Thai
Bij dit Thaise restaurant wandelden we per toeval binnen en gelukkig bleek het een goede gok. Je kunt hier zelf gerechten samenstellen en alles wordt vers, a la minute gekookt (waardoor gluten-, suiker- en zuivel gemakkelijk gemeden kunnen worden). Een ander pluspunt is dat ze hier veel verse groenten gebruiken en alles is super goed op smaak; echt een aanrader!
- We hadden een fijn keukentje in onze hotelkamer waar we zelf konden koken en ontbijt maken; scheelt ook flink in de kosten!
- Coquilles bij het Papagayo Specialty Restaurant
Karakter
Karakter is mijn favoriete restaurant op Curaçao! We hebben hier 2 keer gegeten en het was beide keren super lekker! Vooraf had ik doorgegeven dat ik intolerant ben voor gluten en koemelk en het liefst geen suiker eet. Dat was geen enkel probleem. Daarnaast is er denk ik op Curaçao geen andere plek zo mooi om te eten; je zit namelijk recht aan zee, voor je gevoel dus volledig afgesloten van de rest van de wereld. ’s Avonds wordt het strandje verlicht met fakkels; een super romantische plek dus! Ik at hier onder andere heerlijke tonijn-steak met gamba’s & gegrilde paprika en een quinoa salade met geroosterde pompoen. Als toetje had de kok een heerlijke fruitsalade voor me gemaakt; smullen!
Kome
Via instagram kwam ik in contact met “Carribean Spice Girl” Helmi. Zij komt oorspronkelijk uit Nederland maar woont nu op Curaçao. Ze heeft een hele leuke foodblog (met geweldig lekkere recepten), een cateringservice en is o.a. ambassadrice voor Jamie Oliver’s Food Revolution Day. Zij tipte me haar favoriete hotspots en daar zat Kome (betekent ‘eet’ in het Papiamentu) ook bij. Dit hippe, Amerikaanse comfort food restaurant (met invloeden uit de Carribean & Azië) ligt in de wijk Pietermaai en is zeer zeker de moeite waard! Alles wordt ‘from scratch’ gemaakt. Hier kon ik echt niet kiezen wat ik moest nemen; echt alles leek me even lekker. Uiteindelijk ben ik voor de met honing & lavendel geglaceerde lamsnek gegaan en samen met mijn vriend heb ik vooraf een anti-pasti plankje en als toetje de Chunky Monkey (walnotenbrownie met gekarameliseerde bananen & gezouten karamel) gedeeld. My God, wat was het allemaal lekker! Supervers en alle smaken zorgvuldig op elkaar afgestemd. Ga hier niet heen om super gezond te eten maar vooral om te genieten!
- Kokoswater zo uit de kokosnoot!
Zest Beach Grill
Hier kun je, naast de fijnste (superdeluxe!!) ligbedden, terecht voor heerlijke salades, burgers en super verse visjes van de grill. We hebben vaak bij Zest gegeten omdat we dit het fijnste strandplekje vonden (vanwege de ligbedden ;)). Ik at er een keer een Ceasar salade met gegrilde kip, een overheerlijke quinoa salade met gegrilde courgette en walnoten en een heerlijke en superverse gegrilde tonijn-steak met goddelijke frietjes. Na een dag snorkelen precies waar we behoefte aan hadden! Je kunt er voor kiezen om te lunchen van de kaart van Zest Mediterranean, dan wordt het bij de ligbedden gebracht, of bij de Beach Grill; dan zit je lekker met je voeten in het zand bij de picknickbanken. En dan dat uitzicht; wat een topplek!
- Met je voeten in het zand bij de Beach Grill
- Vriendlief blij met zijn burger van de Beach Grill
- Ceasar met gegrilde kip
- Beach Grill
- Ceasar met gegrilde kip
- De fijnste strandbedden EVER!
- Quinoa salade met gegrilde courgette
Equus
Nog zo’n toptip van Helmi! Verscholen aan een zijweg en bomvol locals. Equus is ontstaan nadat de eigenaar zoveel lof kreeg over z’n bbq-skills dat hij besloot 1 avond in de week (de vrijdagavond) zijn spiezen aan een breder publiek te slijten. Bij Equus eet je giga-spiezen met kip, lomito (rund) of een mix en er is ook een vega spies van fruit en groente. De spiezen worden opgehangen boven tafel en er is geen bestek en borden. Er wordt brood en knoflooksaus bij geserveerd en that’s it. Simpel, maar briljant lekker! Vooral mijn vriend werd hier, als echte carnivoor, heel erg blij van! Maar hij vond stiekem de groente- en fruitspies ook wel heel lekker. Het is ook erg leuk dat je de lange tafels deelt met anderen, zo leg je gemakkelijk contact met locals en kom je wellicht nog meer te weten over de leukste plekjes van het eiland! Ook de prijs was hier zeer aantrekkelijk.
Plasa Bieu
Je bezoek aan Curaçao is niet compleet zonder een lunch bij Plasa Bieu in de wijk Punda. In de oude markthal, waarin je aan een zijde open keukens vindt waar lokale vrouwen lekkere en zeer betaalbare, lokale gerechten aanbieden. Aan de andere zijde staan lange tafels waar veel locals zitten te lunchen. Iedereen schuift gezellig aan. Je betaalt hier weinig voor een kwalitatief zeer goede & smaakvolle maaltijd. Wij gingen voor de stoba (een stoofgerecht) van kip en daarbij kregen we rijst, bonen, aardappelpuree & gefrituurde bakbanaan. Gezond is het niet per se altijd (veel zetmeel en olie ;)) maar het is een belevenis die je zeker niet mag missen!
- Stoba van kip
Ook leuk om te bezoeken:
Floating Market
Elke dag vind je kleurrijke bootjes aan de kade in het centrum van Punda die de ‘floating market’ vormen. De verkopers hebben de overtocht vanuit Venezuela met de boten gemaakt om hier verse vis, tropische groenten en fruit te verkopen. Je vindt hier gigantische avocado’s, bakbananen, passievruchten en nog veel meer. Heel leuk om te zien!
- Floating Market
- Altijd inspirerend: een bezoekje aan de lokale markt
- IJsje met uitzicht op Willemstad!
Kruidenvrouw Dinah Veeris
Dit was een van mijn favoriete uitstapjes op het eiland. Een rondleiding in de historische kruidentuin ‘Den Paradera’ van Dinah is echt super interessant en leerzaam! Dinah en haar zoon willen de kennis van hun voorouders niet verloren laten gaan en delen het graag. De kruidentuin is erg mooi aangelegd en je leert er ook over de geschiedenis van Curaçao. Ook kun je hier zelfgemaakte, pure producten in het winkeltje kopen; bijvoorbeeld een natuurlijk middel tegen eczeem, shampoo van kalebas en zelfgemaakte kokosolie.
Playa Porto Mari & Playa Lagun
Playa Porto Mari is mijn favoriete strand. Het water is hier zo blauw: het lijkt wel een droom! Playa Lagun is een klein strand maar je kunt hier geweldig snorkelen.
Dit waren mijn tips. Inmiddels ben ik dus weer terug in Nederland en heb ik een pittige week achter de rug (met stapels werk voor Personal Foodcoaching en een flinke jetlag; geen fijne combi ;)). Gelukkig begint alles weer wat rustiger te worden en kun je weer regelmatig posts en blogs verwachten. Binnenkort plaats ik ook een blog over hoe je gezond kunt eten op vakantie en in het vliegtuig.
Mocht je aanvullende tips hebben, suggesties of vragen voor in de volgende blog laat ze dan gerust achter of stuur een mail naar marianne@personalfoodcoaching.nl.
Pingback: Healthy op reis |