In de winter gaat er toch niets boven een kom dampende soep om jezelf weer op te warmen? Persoonlijk ben ik altijd grote fan van paddestoelensoep; het liefst de romige variant. Helaas is er in de supermarkt geen paddestoelensoep meer te vinden zonder toegevoegde suiker, E-nummers, smaakversterkers en koemelk (en vaak met ‘maarliefst’ 0,2 % champignon…).
Deze soep daarentegen smaakt vol, romig, aards en hartig; precies zoals een échte paddestoelensoep hoort te smaken. Daarnaast staat hij binnen 20 minuten op tafel.
Paddestoelen zijn ook nog eens zogenaamde ‘superfoods’. Ze zitten vol mineralen (kalium, koper, fosfor), vitamines (B2, B3) en vezels. Ook versterken ze het immuunsysteem en schijnen ze kanker-werend te werken.
De room heb ik in dit recept vervangen door kokosmelk; dat lijkt misschien een beetje vreemd maar het bereikt precies het gewenste effect. Deze soep is heerlijk als lunch met wat gerookte zalm of als voorafje. Geniet er van!
Ingrediënten (voor ongeveer 1,5-2 liter soep):
- 700 gram paddestoelen of kastanjechampignons, in stukjes
- ghee, roomboter of kokosolie
- 3 sjalotjes, fijngesneden
- 3 tenen knoflook, fijngesneden
- tijmblaadjes naar smaak (zonder takjes)
- 700 ml kip/rund/vegetarische bouillon
- 1 blik kokosmelk (400 ml)
- optioneel: 2 eetlepels gedroogd eekhoorntjesbrood (liefst bio), even 5 minuten weken in gekookt water
Bereiding:
- Fruit in wat olie/vet naar keuze de sjalotjes.
- Voeg dan de champignons toe en laat dit bakken totdat het meeste vocht eruit is.
- Voeg de knoflook (en de eekhoorntjesbrood als je dit gebruikt) & tijmblaadjes toe en laat het even mee bakken.
- Voeg de bouillon toe en laat het geheel ongeveer 15 minuutjes zachtjes koken.
- Voeg dan de kokosmelk toe en breng op smaak met zeezout en zwarte peper.
- Pureer de soep in de blender of met een staafmixer.
Enjoy!
Tips:
- Kies altijd voor biologische bouillon (of bouillonblokjes/poeder), dit bevatten geen smaakversterkers en meestal geen suiker en gist. Ook is langzaam getrokken bouillon van botten super voedzaam en gezond.
- Verwijder wel het dopje dat de vulopening in de deksel afsluit wanneer je een blender gebruikt, zo kan de warmte weg. Anders loop je het risico dat de deksel eraf vliegt en de soep overal in je keuken terechtkomt… In plaats van een blender kun je ook een keukenmachine of staafmixer gebruiken om de soep te pureren.
- Bak eventueel nog wat champignons in plakjes en doe ze door de gepureerd soep voor meer bite. Ook stukjes kip zijn er lekker door.
Pingback: De lekkerste Kerst recepten |
Pingback: De lekkerste Paas recepten |