Vanille & chocolade bananenroomijs coupe

Het is volop zomer en dat betekent dat ik vaak aan niets anders dan ijs kan denken. Helaas kan ik niet tegen koemelk en reageer ik, net als veel andere mensen, ook niet heel goed op veel suiker. Daarom ben ik altijd op zoek naar gezondere, allergie-vriendelijke alternatieven die minstens zo lekker smaken. Dit ijs is daar een perfect voorbeeld van! Schotel deze coupe gerust voor aan kritische vrienden of familie, ze zullen niets door hebben.

Het geheim van dit ijs is het gebruik van hele rijpe, bevroren bananen die zorgen voor een romige, ijs-achtige structuur en die daarnaast een natuurlijke zoetheid toevoegen. Om het ijs extra romig te maken gebruik ik graag het gestolde gedeelte van een blik kokosmelk (kokosroom). Door het blik een nacht in de koelkast te plaatsen wordt de room hard en kun je dit er gemakkelijk uit scheppen. Verse vanille en raw cacao poeder voegen extra smaak toe. Je hebt voor dit recept geen fancy ijsmaker of andere apparatuur (behalve een blender) nodig en het staat, na minimale voorbereiding de dag ervoor, in een handomdraai op tafel. Waar wacht je nog op? Snel de keuken in! 😉

Je hebt nodig (voor 2 porties):

 • 3 hele rijpe bananen (liefst gespikkeld)
 • 1 blik volvette, biologische kokosmelk (400 ml)
 • 1 vanillestokje
 • snuf zeezout
 • 1 eetlepel (raw)cacaopoeder
 • toppings: zoals cacao nibs, stukjes raw chocolade, pecannoten, kokoschips en/of vers fruit

Zo maak je het: 

 1. Pel de rijpe bananen en snijd ze in plakjes. Doe ze in een bakje of zakje en plaats deze minimaal 1 nacht in de vriezer. Zet ook het blik kokosmelk in de koelkast.
 2. Doe de volgende dag de bevroren bananen in de blenderkan. Schep de gestolde bovenkant van het blik kokosmelk (de kokosroom) bij de bananen.
 3. Schraap het merg van de vanille uit het stokje en doe dit, samen met een snuf zeezout bij de bananen en kokosroom en laat de blender draaien. Pauzeer eventueel tussendoor om de massa naar beneden te drukken (zet de blender dan wel uit!)
 4. Schep de helft het vanille-ijs in een bak en zet deze even in de vriezer of koelkast.
 5. Voeg aan het overgebleven ijs in de blender het cacao poeder toe en blend nogmaals tot het cacao poeder er volledig doorheen gemixt is.
 6. Ga nu je ijsjes opmaken: schep 1/3e van een groot glas of een ijscoupe vol met het vanille ijs, vervolgens verdeel je het chocolade ijs er op en als laatste een laag van het vanille ijs. Decoreer de coupes met toppings naar wens. Enjoy!

Tips:

 • Een high-speed blender zoals Vitamix of Blendtec geeft het beste/romigste resultaat. Is je blender niet heel krachtig? Laat de bananen dan eerst wat ontdooien of voeg wat extra kokosmelk toe zodat het beter kan worden vermalen en gemixt. 
 • Smelt het ijs hard? Zet het dan nog even in de vriezer om op te stijven. Meng iedere 10 minuten door elkaar om de vorming van ijskristallen te voorkomen.

 

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

IMG_0691

 

 

IMG_8682

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s