cheesecake-frambozen-chocolade-vegan-personal-foodcoaching

Cheesecake met chocolade & frambozen

Cheesecake; wie is er niet dol op? Ik heb al eerder een raw carrot cheesecake en een raw citroen cheesecake gemaakt, en hoe lekker ook, ze zijn toch niet hetzelfde als de gebakken ‘real thing’. Ik kom steeds recepten tegen voor gebakken vegan cheesecake. Ook moest ik er laatst een maken voor een opdrachtgever. Ik kon het niet laten om nogmaals de keuken in te duiken voor een eigen variant met 2 van mijn favoriete voedingsmiddelen: chocolade & frambozen.

Het is nu hartje winter en verse frambozen zijn niet gemakkelijk te vinden; wanhoop niet want je kunt ook bevroren frambozen gebruiken. Dit is overigens geen recept dat je even snel maakt, het is ook niet bepaald ‘budget-proof’ maar het is wel een échte showstopper! De perfecte taart als je iets te vieren hebt. Ik heb ‘m laatst bijvoorbeeld gemaakt voor de verjaardag van mijn vriend.

De kruimelige chocoladebodem doet denken aan een koekjesbodem en combineert heerlijk met de zachte, frisse en zoete vulling waarin je af en toe een sappige framboos tegenkomt. Deze taart is trouwens vrij van geraffineerde suiker, gluten (mits je glutenvrije haver gebruikt) en zuivel. Dus mocht je intoleranties/allergieën hebben voor een of meerdere van deze voedingsmiddelen dan kun je alsnog met een gerust hart snoepen van deze taart.

Dus heb je iets te vieren binnenkort? Maak dan deze taart!

P.S. Van al die goede voornemens en gezonde salades die ik voorbij zie komen in januari krijg ik altijd nog meer zin in taart 😉 Hebben jullie dat ook? 

 Je hebt nodig  (voor 8 porties): 

  •  65 gram havervlokken
  • 85 gram pecannoten (of amandelen)
  • 2 eetlepels cacao poeder
  • 45 gram extra vierge kokosolie
  • 3 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • 125 gram rauwe cashewnoten
  • 320 ml (dikke) naturel kokosyoghurt
  • 280 gram vegan naturel roomkaas
  • 1 eetlepel arrowrootpoeder
  • 2 eetlepels extra vierge kokosolie
  • 1 theelepel vanillepoeder (of merg uit 1 vanilleboon)
  • 150 ml ahornsiroop
  • 1 biologische citroen
  • 250 gram frambozen (vers of diepvries) + eventueel extra voor serveren
  • 2 blokjes pure chocolade (ik ben fan van 92% Vivani)

Bereidingswijze:

  1. Laat de cashews een nacht in ruim water weken; deze stap is essentieel voor een romige vulling.
  2. Verwarm de volgende dag de oven voor op 175 graden en bekleed een ronde taartvorm (diameter 20 cm) met bakpapier.
  3. Begin met de bodem door de pecannoten, havervlokken, 2 eetlepels cacao poeder, 3 eetlepels kokosbloesemsuiker en een snuf zeezout in de keukenmachine of blender  te mixen tot een meel. Voeg dan 45 gram kokosolie toe en mix nogmaals tot er een samenhangend deeg is ontstaan; als het te kruimelig of droog is kun je wat extra kokosolie toevoegen. Doe het mengsel in de beklede taartvorm en druk het stevig aan. Bak de bodem 25-30 minuten tot goudbruin. Haal de bodem uit de oven, laat afkoelen en zet de oventemperatuur op 160 graden.
  4. Blend de (afgespoelde, uitgelekte) cashewnoten, de dikke kokosyoghurt, arrowrootpoeder, vanille aroma, ahornsiroop, 2 eetlepels kokosolie, vegan roomkaas, de rasp van een 1/2e citroen en een snufje zeezout, in de blender tot een romige vulling zonder stukjes. Verdeel 1/3e van de frambozen over de bodem en roer de rest door de vulling. Schenk de vulling over de bodem en bak de taart 70-80 minuten. Check af en toe of de taart niet te bruin wordt aan de bovenkant; dek in dat geval de springvorm af met aluminiumfolie. De taart is klaar als ‘ie aan de rand wat droger begint te worden en het midden niet meer vloeibaar is (maar nog wel zacht is en meegeeft).
  5. Laat de taart afkoelen en verplaats ‘m dan voor minimaal 6 uur naar de koelkast (beter nog de hele nacht).
  6. Versier de taart voor serveren eventueel met verse frambozen en drizzle er 2 blokjes gesmolten chocolade overheen als finishing touch. Bewaar maximaal 4 dagen goed afgedekt in de koelkast of vries de taart (in punten gesneden en elk stuk goed afgedekt) in.

Tips: 

  • Deze taart is glutenvrij mits glutenvrije havervlokken worden gebruikt. 
  • Kokosyoghurt, arrowrootpoeder en vegan roomkaas zijn verkrijgbaar bij een biologische winkel zoals EkoPlaza. 
  • Kun je geen verse frambozen vinden voor op de bovenkant? Maak dan een frambozensausje met bevroren frambozen. Je maakt dit heel gemakkelijk door 250 gram bevroren frambozen aan de kook te brengen met een beetje kokossuiker of honing naar wens. Laat dit inkoken tot een saus. 
  • In plaats van kokosyoghurt kun je ook de dikke room aan de bovenkant van 2 blikjes kokosroom (a 160 ml, van merk On Off Spices gebruiken). Het kokoswater wat onderin zit kun je gebruiken in smoothies. 

 

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

img_6789

 

img_6855

 

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

Advertenties

8 gedachtes over “Cheesecake met chocolade & frambozen

  1. Veerle

    Hoi, ik wil heel graag deze taart gaan maken van het weekend. Hij ziet er heerlijk en mooi uit. Nu is mijn vraag of je de vegan roomkaas ook kan vervangen? En zoja, door wat?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s