Een tijd geleden plaatste ik de chunky chocolade granola op deze website en sindsdien blijf ik ‘m maar maken. Toch werd het tijd voor iets nieuws. Uit mijn exeprimenten is uiteindelijk deze (ook chunky) granola gekomen. Volledig gezoet met voedingsstofrijke Medjoul dadels en lekkere specerijen zoals vanille, gember & kaneel. De dadels zorgen daarnaast voor binding en daarmee grote ‘chunks’.
Nu bewaar ik de chocolade granola én deze granola in potten op een schap in de keuken en kan ik kiezen waar ik zin in heb; heel fijn voor de nodige variatie 😉
Serveer deze granola met (kokos)yoghurt & vers seizoensfruit. Ook erg lekker als topping over smoothiebowls of havermout. Yumm!
Je hebt nodig (voor 1 pot):
- 6 flinke (zachte) Medjoul dadels
- 150 ml water
- 2 eetlepels notenpasta of tahin
- 45 gram kokosolie
- 1 flinke theelepel kaneel
- 1 flinke theelepel vanillepoeder
- 1/2e theelepel gemberpoeder
- 1/4e theelepel zeezout
- 300 gram havervlokken
- 50 gram amandelen
- 50 gram cashews
- 50 gram pompoenpitten
- 25 gram kokoschips
- 25 gram amandelschaafsel
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier
- Ontpit de dadels en doe ze, met het water, de notenpasta/tahin en de kokosolie, in een keukenmachine en laat deze draaien totdat je een egale, romige substantie hebt. Proef of je het zoet genoeg vindt (bedenk wel dat er nog ingrediënten bijkomen waardoor de zoetheid iets af zal zwakken) en voeg eventueel meer dadels toe
- Voeg daar ook het vanillepoeder, kaneel, gemberpoeder en zeezout aan toe en mix nogmaals
- Doe de havervlokken, amandelen, cashews, pompoenpitten, kokoschips en het amandelschaafsel in een grote kom en roer het dadel-mengsel erdoor. Zorg dat alles goed verdeeld en bedekt is met een dun laagje; gebruik eventueel je handen hiervoor
- Spreid de granola uit over de met bakpapier bedekte bakplaat uit, druk het goed aan en zet zet het zo’n 30-40 minuten in het midden van de voorverwarmde oven (let op dat het niet verbrand!) totdat het goudbruin is. Schep de granola na 15 minuten baktijd om
- Laat de granola voor gebruik helemaal afkoelen (dan wordt het het knapperigst) en bewaar het goed afgesloten
Tips:
- Notenallergie? Gebruik dan tahin in plaats van notenpasta en meer pitten en kokos inplaats van noten.
- Verdubbel de ingrediënten; zo heb je genoeg voor 2 potten en kun je lange tijd vooruit.
- Voeg voor variatie ook eens een mix van quinoa en boekweit toe in plaats van (een deel van de) haver.
- Voeg na het afkoelen eventueel nog gedroogd fruit zoals rozijnen, gojibessen, cranberry’s of stukjes gehakte abrikozen toe.
Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink
Pingback: Açai-ontbijt jars met haveryoghurt |
Pingback: Boekweit-crème met amandel & kers |
Pingback: Chia ontbijtpudding |
Pingback: Chocolade açaí bowl |
Pingback: Stoofpeer amandel smoothie |
Pingback: 10x zomerse smoothies |